Burgemeester Bert Wijbenga installeerde afgelopen maandagmiddag als eerste de app Meld een Vermoeden om de veiligheid in Vlaardingen te verbeteren.
Burgemeester Bert Wijbenga installeerde afgelopen maandagmiddag als eerste de app Meld een Vermoeden om de veiligheid in Vlaardingen te verbeteren. (Foto: Peter Spek)

Meld een Vermoeden app moet het veiligheidsgevoel verbeteren

Nieuws

“Vlaardingers zijn nog onvoldoende bekend met onze app Meld een Vermoeden”, laat burgemeester Bert Wijbenga weten bij de start van de campagne om deze app binnen een periode van een aantal weken op alle telefoons van Vlaardingers geïnstalleerd te krijgen en dat allemaal om het veiligheidsgevoel te verbeteren.

Door Peter Spek

“En dat is hard nodig”, gaat hij verder. “Wij richten ons in het bijzonder op bedrijven en mensen die handelen in drugs. Vlaardingen kent ongeveer zevenduizend bedrijven. Een klein deel van deze bedrijven lappen de regels aan hun laars en zorgen voor veel overlast in de omgeving. Onze interventieteams zijn daarop alert, maar kunnen niet alles zien en horen en daarom roepen wij de hulp in van de Vlaardingse burgers. Zie je iets verdachts of vertrouw je iets niet, schroom niet om de app Meld een Vermoeden te gebruiken”, zegt Bert Wijbenga met overtuiging in zijn stem. “Ik ben geschrokken van de vele misstanden die wij inmiddels hebben geconstateerd bij de bedrijven. Wekelijks gaan wij met het team veiligheid op pad en controleren bedrijven of woningen waarvan wij het vermoeden hebben dat er iets niet klopt. Maar ik weet ook dat wij nog veel niet zien.”

Criminaliteit

Bert Wijbenga, met veiligheid in zijn portefeuille, wil Vlaardingen veiliger maken. “En daar kunnen onze inwoners aan meewerken. “Criminaliteit trekt criminaliteit aan. Maar hoe constateer je criminaliteit. Als criminelen bijvoorbeeld misbruik maken van illegale bedrijven of diensten voor illegale activiteiten. En dat kan je in heel de stad tegenkomen bijvoorbeeld in een winkel of restaurant waar je nooit een klant ziet. Een dergelijk object kan dan gebruikt worden voor het witwassen van geld. Of een verhuurd appartement met afgeplakte ramen. Daar kan zomaar ineens een hennepkwekerij achter schuilgaan”, laat Bert Wijbenga als voorbeeld weten. Maar hij weet ook dat het vaak angst is van mensen om als zij zoiets constateren, daar melding van te maken. Deze app zorgt voor anonimiteit, maar helpt ons wel om misstanden aan te pakken en dat is alleen maar in het voordeel van onze veiligheid.”

De recente explosies bij twee auto’s heeft het veiligheidsgevoel in de betreffende wijken aangetast. “Ik hoop dat veel Vlaardingers de app op hun telefoon installeren. Wij kunnen dan gericht de criminaliteit aanpakken. Uit een steekproef onder Vlaardingers bleek dat 85 procent van de ondervraagden een vermoeden had iets gezien te hebben wat niet klopte, maar deed daar geen melding van. En dat moet veranderen. De app is heel laagdrempelig en voor iedereen hanteerbaar, maar de mensen moeten het wel weten, daarom deze campagne.”

Jongeren

Bert Wijbenga vraagt vooral de hulp in van jongeren. “De campagne loopt drie weken en is in eerste instantie vooral via sociale media te zien met behulp van onder andere video’s, een quiz en met advertenties willen wij de jongeren aanspreken. Zij weten vaak goed wat er speelt in de wijk. Daarna volgen er ook posters en flyers op relevante plekken in de stad. Maar de vijftigplussers vergeten wij ook niet, dat is voor ons ook een belangrijke doelgroep om aan informatie te komen.” Belangrijk is de terugkoppeling van een melding. “Ik hoor vaak in de stad de klacht, dat als er iets wordt doorgegeven het daarna angstig stil blijft. Dat gaat met deze app duidelijk veranderen. Als de melding niet anoniem wordt gedaan, wordt direct contact opgenomen en afhankelijk van de klacht en de beschikbaarheid van de instanties die daarvoor verantwoordelijk voor zijn, actie ondernomen.” De app Meld een Vermoeden is te downloaden in de App Store of GooglePlay Store.