De ansjovisjol KH44 zeilt het Kolhornerdiep
De ansjovisjol KH44 zeilt het Kolhornerdiep (Foto: Margreet Schepers)

Vaarseizoen ansjovisjol KH44 uit Kolhorn weer begonnen

Nieuws

KOLHORN - 123 jaar na haar eerste tewaterlating in Alkmaar is de authentieke ansjovisjol KH44 uit Kolhorn op zondag 23 april na de winterperiode weer te water gelaten, nu bij Jachtwerf Van der Kuijl aan het Amstelmeer. De jol is daarna weer opgetuigd en uitgerust. De zeilen worden dan aangeslagen en de veiligheids- en reddingmiddelen aan boord gebracht. 

Deze zeilen, en ander touwwerk, zijn op 11 maart zijn, mede dankzij NLdoet, in eigen beheer getaand. De huiken zijn voorzien van dekkledensmeer. De vallen, schoten en blokken van het grootzeil, fok en kluiver zijn geïnspecteerd en onderhouden. Ook de houten buikdenning, mast en andere rondhouten zijn – volgens oud recept – voorzien van een verse laag lijnoliemengsel met dieselolie en Stockholmer teer. 

De jol, erkend als Varend Monument, is er dus weer klaar voor om de komende maanden wekelijks rondvaarten te maken! De eerste op zondag 30 april en de laatste op 15 oktober. Ze vertrekt dan vanuit de haven van Kolhorn vanaf haar vaste ligplaats tegenover Museum de Turfschuur om een zeiltocht op het Kolhornerdiep te maken. Via telefoonnummer 06 51 53 52 73 of e-mailadres KH44@live.nl kunnen vaarten worden gereserveerd. De jol vaart (bijna) elke zondag om 15 uur. (Graag uiterlijk 13 uur reserveren.) Ook op andere dagen en/of tijden is de jol te boeken. Voor aanvullende informatie: zie www.kh44.nl.

Dit jaar zal de jol tijdens het Pinksterweekend in de haven van Andijk aanwezig zijn om deel te nemen aan zeilwedstrijden specifiek voor jollen. Ook staan deelname aan Sail Den Helder en de Flora en Visserijdagen in Den Oever op het programma. Natuurlijk vaart de jol ook extra vanuit de haven van Kolhorn tijdens de weekenden “Nazomeren in Niedorp” en de “Open Monumentendagen”. Het seizoen wordt traditioneel afgesloten met de deelname aan de Visserijweek te Workum.

Naast het varen met de jol zullen we ook hard werken aan ons nieuw te bouwen onderkomen aan het Kolhornerdiep. Zin om als vrijwilliger met ons mee te doen: neem contact met op via eerder genoemd telefoonnummer of e-mailadres!