Mevrouw Janssen: "Het is een heerlijkheid buiten."
Mevrouw Janssen: "Het is een heerlijkheid buiten." (Foto: AGHeeremansPhotography)

Gratis rolstoelfietsen in de polder: samen genieten van de omgeving

Nieuws

WIERINGERMEER - Mary van Langerak (57), geboren en getogen in de Wieringermeer, richtte een jaar geleden de stichting ‘Meer Y-Bike, Fietsen doe je samen’ op. Het doel van de stichting is om de rolstoel E-bike in te zetten met een vrijwilliger, in de Wieringermeer, voor mensen die niet of nauwelijks meer buiten komen door beperkingen in de mobiliteit. Wat is er mooier om samen naar buiten te kunnen gaan, een rondje door de polder, even op de koffie bij iemand of een boodschap doen? 

Door: Sandra Ooms

Tweede rolstoelfiets nodig

“Het is een heerlijkheid om buiten te zijn,” zucht mevrouw Janssen genietend (89). Ze zit op de rolstoelfiets, samen met Mary. Mary beaamt dit: “Alle deelnemers van de rolstoel fiets vinden het heerlijk om samen met iemand naar buiten te gaan. Vanuit Wieringen is er ook belangstelling voor de rolstoel fiets. Het is te ver om de enige rolstoelfiets die we hebben steeds daarheen te verplaatsen. Daarom zijn we druk bezig met de realisatie van een tweede rolstoelfiets in die regio. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. We zijn begonnen met de aanvragen voor subsidie en sponsoring bij het bedrijfsleven en instanties. Soms krijgen we giften van particulieren en voeren we actie. We doen er alles aan om die fiets bij elkaar te krijgen!”

Ik was altijd al een buitenmens

Mevrouw Janssen is in elk geval al vreselijk aan het genieten in de polder van Wieringermeer. Ze vertelt: “Ik was altijd al een buitenmens. Ik heb altijd op een boerderij gewoond. Helaas is de tijd van zelfstandig fietsen of auto rijden verleden tijd. Ik ben heel blij dat ik op deze manier nog buiten kan komen. Ik fiets elke drie weken met Leny van Loon. We maken wel ritten van 2,5 uur! Ik geniet van de omgeving, van alles wat er groeit en bloeit, de vogeltjes en de koetjes. Zo’n rit vliegt voorbij! Ik weet alles over wie er wonen op het platteland.”

Mevrouw Janssen weet veel 

Mary lacht: “Dat klopt! mevrouw Janssen weet meer van de boerderijen en de mensen die er wonen dan ik! Daar leer ik dan weer van. Ik kom ook van een boerderij maar alle kennis van mevrouw Janssen heb ik niet. Misschien ooit, als ik ook 90 wordt haha!” Mevrouw Janssen glimlacht trots. “Ik zou deze uitjes niet willen missen. Mijn favoriete bestemmingen zijn het Robbenoordbos en het Dijkgatbos, deze zijn prima te bereiken met deze rolstoelfiets. Ik mag altijd aangeven waar ik heen wil. Leny is heel gezellig. We hebben het dan bijvoorbeeld over wat er in de wereld aan de gang is en over mijn jeugd. Leny is een klasgenoot geweest van één van mijn dochters. Van alles komt ter sprake.”

Ook Leny van Loon kan ervan genieten: “Ik zag een oproep voor vrijwilligers voor deze stichting en was meteen enthousiast. Ik dacht: ik hoop dat iemand met mij wil fietsen als ik zelf oud ben en niet meer mobiel ben. Het leek me fantastisch! Ik hou erg van fietsen en als kind moest ik altijd minstens 5 km naar school fietsen. Het is dus met de paplepel ingegeven. Het fietsen met mevrouw Janssen is gezellig, we houden allebei van de polder en delen onze interesse voor de geschiedenis van de Wieringermeer. En na een rit over de soms winderige wegen heb ik niet alleen mevrouw Janssen, maar zeker ook mezelf blij gemaakt!” Mevrouw Janssen straalt: “We zijn ook een keertje koffie gaan drinken bij Leny thuis. Dat was erg gezellig.” Het is duidelijk dat deze twee voorlopig nog niet uitgepraat zijn en nog vele heerlijke ritjes zullen gaan maken. 

Word net als Leny een fietsmaatje

De stichting is nog op zoek naar meer vrijwilligers. Zij kunnen zelf aangeven hoe vaak ze beschikbaar willen zijn. Of je nu beschikbaar bent voor een uurtje per maand of incidenteel. Alles is welkom. Mary koppelt je als maatje aan een deelnemer en met deze persoon deel je zelf je beschikbaarheid in. 

Gratis op pad met een familielid

Natuurlijk kun je ook maatje worden van je eigen opa, oma, vader of moeder. De fiets lenen is helemaal gratis! Lekker even en rondje om buiten, een terrasje pakken, het is weer eens wat anders dan binnen zitten. Het lekkere weer komt er ook weer aan tenslotte. Met de rolstoelfiets kun je wel 70 kilometer vooruit en dan is er ook nog een reserveaccu beschikbaar. Een hele dag weg is dus ook mogelijk, heerlijk met een picknick erbij onderweg. Meer informatie of aanmelden: info@fietsendoejesamen.nl of via met 0612236403.

Bijdrage tweede rolstoelfiets

Wil je een bijdrage leveren aan de tweede rolstoelfiets voor Wieringen? dat kan via www.fietsendoejesamen.nl. Alle kleine beetjes helpen!


Heerlijk genieten langs de tulpenvelden. - (Foto: AGHeeremansPhotography)