De steenzetters toen, rond 1930.
De steenzetters toen, rond 1930. (Foto: HvW) )

De vernieuwing van de Afsluitdijk

Algemeen

WIERINGEN - Op 30 maart geeft Lukas Meursing, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat een lezing over de vernieuwing van de Afsluitdijk –overeenkomsten en verschillen tussen heden en verleden.

De Historische Vereniging Wieringen nodigt haar leden uit voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering in het Vikingschip in Den Oever. Aanvang 20.00 uur. Voor de pauze gaat het over verenigingszaken. De agenda staat in Op de Hòògte 01 2023, op de website en de Facebookpagina van de Vereniging. Na de pauze spreekt Lukas Meursing over de aanleg van de Afsluitdijk. Ook de vernieuwing van de Afsluitdijk gaat niet ongemerkt aan Wieringen voorbij. Waar voorheen schapen liepen staat nu het kantoor van bouwconsortium Levvel en vervolgens wordt hier een zonneweide aangelegd. Als schilder Mastenbroek nu had geleefd had hij weer een woud van kranen en bedrijvigheid kunnen vastleggen op zijn canvas. Er wordt weer iets groots verricht. 

Zo’n negentig jaar nadat de bouw van de Afsluitdijk was voltooid wordt dit iconische waterwerk voor het eerst grondig vernieuwd en voorbereid op de toekomst. Daarbij gaan Rijkswaterstaat en alle partijen waarmee wordt samengewerkt niet over één nacht ijs. Hoe zorgen we dat de Afsluitdijk voldoet aan de eisen van deze tijd, maar toch zijn kenmerkende kwaliteiten behoudt? De manier waarop werkzaamheden aan de Afsluitdijk worden uitgevoerd zijn deels niet te vergelijken met vroeger. Toch zijn er opmerkelijke overeenkomsten.  Aan de hand van veel oude en nieuwe foto’s laat Lukas u zien welke afwegingen zijn gemaakt om de Afsluitdijk te vernieuwen, verleden en heden met elkaar te verbinden en welke overeenkomsten en verschillen er zijn tussen de aanleg van de Afsluitdijk en de vernieuwing die nu plaats vindt. 

Tot ziens op 30 maart.