Wie gaat er met de prijzen vandoor?
Wie gaat er met de prijzen vandoor? (Foto: Joke Beemsterboer)

Schagen telt af naar Paasvee

SCHAGEN - Na drie jaar is de traditionele jaarlijkse Paasveetentoonstelling terug in het centrum van Schagen. Dit jaar is het de 122ste editie van het evenement. Hét moment waarop iedereen in de Magnusveste en omstreken naar uitkijkt, want de 122ste editie biedt op voorhand al garantie voor een mooi feest waarin de runderen en het kleinvee al sinds jaar en dag de hoofdrol opeisen. De grote vraag is natuurlijk weer wie er met de prijzen vandoor gaan en welke dieren het mooist zijn.

Schagen is er klaar voor

Na drie jaar afwezigheid van het vee en het alternatief 'Schagen Viert Voorjaar' wat in 2022 georganiseerd werd voor het horecapubliek, telt Schagen af naar een knallende editie. Er wordt gehoopt dat het feest na de vleeskeuring voornamelijk buiten kan plaatsvinden op en rondom de Markt bij de Grote Kerk van Schagen. 

Van Limburg tot Groningen

Voorzitter Jack Hogervorst heeft er zin in en is al twintig jaar als vrijwilliger betrokken bij het evenement. De dieren komen uit het hele land, van Limburg tot Groningen. Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen kijkt ook uit naar woensdag en is trots: "Paasvee hoort bij stad Schagen en stad Schagen hoort bij Paasvee."

Beregezellig

Tussen 05:00 en 09:00 uur wordt het vee aangevoerd. Ingrid de Sain opent de tentoonstelling om 09:00 uur. "Als Noord-Holland zijnde mogen we trots zijn dat kwalitatief het beste van het beste op de markt aanwezig is."



Piet Hein de Boer en Patrick Brakenhoff verzekeren dat het beregezellig wordt op de Markt. "Er zijn dj's en er is livemuziek. Mensen duiken de cafés in of strijken neer op het terras." Beide heren verwachten een grote opkomst. “Het is de eerste traditiegetrouwe editie sinds 2019. De belangstelling is groot, mensen komen uit heel Nederland deze kant op. We horen vaak dat er op stations (o.a. Utrecht) bordjes staan om bezoekers naar de juiste perrons te wijzen,” grijnst Piet Hein. 


Kortom: er is genoeg te beleven! Ontdek alles over het evenement in de Paasvee-bijlage in deze krant.