Jill is een gedreven danseres.
Jill is een gedreven danseres. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Jill fladdert zelfverzekerd over het podium

SCHAGEN – Ongegeneerd dansen op straat, dat kan altijd, maar op vele plekken in de wereld wordt hier 29 april extra aandacht besteed. Het is dan namelijk Internationale Dag van de Dans. Deze dag is bedoeld om mensen die normaal niet met dansen bezig zijn bekend te maken met deze vorm van kunst. Jill van der Maat (15) komt uit Schagen en heeft een oneindige liefde voor ballet. “De vrijheid en het bewegen op de muziek, daar hou ik van.”

Door: Anne Smit

Ze was pas acht jaar oud toen haar zus en moeder haar meenamen naar een proefles bij de Balletschool Schagen. “Mijn zus deed al aan ballet, inmiddels is zij gestopt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik meteen heel enthousiast was, en tot op de dag van vandaag ben ik dat nog steeds.”

Ze omschrijft het als een gevoel van vrijheid waarbij je lekker kan bewegen op de muziek. Bij het balletdansen draait het veel om de techniek. “Ik wil alles netjes en precies doen, dat vind ik fijn, daarom past het ook zo goed bij mij. Op zondag volg ik Urban Mix, hier ligt de nadruk op dansstijlen, zoals popping, locking, hiphop & streetdance. Vroeger deed ik ook modern, dat is dans dat moet voortkomen uit gevoel.” Zodra Jill de oefenzaal binnenstapt valt alle druk van haar schouders. “Ik dans makkelijker voor een groep dan dat ik een presentatie houd voor mijn klas.”

Dromen over de toekomst

Kunst

Dans wordt beschouwd als een vorm van kunst, en daar is Jill het helemaal mee eens. Het zijn volgens haar de bewegingen die iedereen op zijn eigen wijze doet. “Je maakt er je eigen kunst van op de muziek.” Wanneer Jill op de dansvloer staat kruipt ze weg in haar eigen wereld. Dan droomt ze over dansen in een programma als uitvoerend danseres. 


Een podium betreden met publiek in de zaal is voor haar niet nieuw. Afgelopen week danste zij nog in het Scagon de Luxe Theater. De Schager balletschool heeft twee gevorderde groepen die soms voorstellingen samenstellen. ParDeux en Pardans heten de groepen. Jill is onderdeel van ParDeux én Pardans. 


Regelmatig verzorgen zij gastoptredens. In verband met het tienjarig bestaan van Markt18 trad de groep afgelopen week op in Schagen. “Je werkt toe naar deze voorstellingen, dat vind ik leuk. We staan ook wel eens in schouwburg de Kampanje in Den Helder. Op een écht podium valt alle onzekerheid van mijn schouders. Als ik daar sta ben ik mezelf en weet ik dat het goedkomt”, vertelt de gedreven danseres. 

Dromen

Jill heeft dromen en aankomend schooljaar zet zij een stap om deze in vervulling te laten gaan. Zo is ze aangenomen voor de dansopleiding aan het Nova College. Het is geen supergrote opleiding, juist dat trekt haar aan. “Afgelopen vijf december moest ik auditie doen. Je hoefde niets voor te bereiden, je kreeg lessen en de docenten observeerden. De avond zelf hoorden wij nog wie er aangenomen waren. Daar zit je dan, te wachten, zo spannend! Dan wordt er tegen je gezegd ‘Tot volgend jaar, dit is de komende drie jaar jouw plek.’ Ik was zo ontzettend blij!” 

Jill loopt naar de zaal en zet wat jazzmuziek op. De bewegingen volgen vanzelf, zelfverzekerd fladdert ze door de zaal. Een rechte houding met soepele arm- en beenbewegingen. Als het nummer eindigt heeft ze een brede glimlach van oor tot oor.

De glimlach van blijdschap en vrijheid.