Sander in actie.
Sander in actie. (Foto: Eigen foto)

Sander uit Rozenburg werkt aan exoskelet bij TU Delft

Zakelijk

Ieder jaar ontwikkelt Project MARCH een exoskelet. Dit is een robotisch pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. Project MARCH bestaat uit een team van studenten, die voor een heel jaar hun studie opzij schuiven om zich voor dit maatschappelijke doel in te zetten. Sander uit Rozenburg vertelt over zijn ervaringen.

Project MARCH is een studententeam van de Technische Universiteit Delft dat bestaat uit 27 studenten die, net als Sander, een jaar fulltime werken aan dit project. Zij bouwen namelijk in een jaar tijd een exoskelet voor iemand met een dwarslaesie, dit is een gemotoriseerd robotisch pak. Op deze manier maken zij het mogelijk om iemand met een dwarslaesie weer te laten opstaan en lopen. 

Non-profit

Een TU Delft | Dream Team is een jaarlijks wisselend non-profit studententeam. Het huidige team, het achtste jaar, is een multidisciplinair team, wat inhoudt dat er veel verschillende achtergronden meewerken. Zo hebben ze Electrical Engineers, Software Engineers, maar ook een Management Team.

Inzicht in techniek

Sander (22), naar eigen zeggen gelukkig opgegroeid in Rozenburg, heeft afgelopen zomer de bachelor Technische Bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft afgerond. Bij deze studie leer je inzicht te krijgen in techniek en de maatschappelijke gevolgen van deze techniek. Dit jaar zet hij zich in als Partnerships Coordinator van Project MARCH. 


Voldoende hulpmiddelen

Als Partnerships Coordinator is hij verantwoordelijk voor de partners, ofwel bedrijven waarmee Project MARCH samenwerkt. “Ik zorg ervoor dat er voldoende hulpmiddelen beschikbaar zijn om het exoskelet te ontwikkelen. Dit kan in de vorm van consultancy, productiecapaciteit of geld. Ik zorg er dan ook voor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden met partners door deze te vermelden in contracten.”

Levenskwaliteit verbeteren

“Na de bachelor wilde ik graag iets anders leren dan alleen theorie en dus ook graag praktijkervaring opdoen.” De visie van Project MARCH is om door middel van technologie de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Het gehele team werkt samen naar hetzelfde doel, waardoor iedereen ontzettend gemotiveerd is. “Binnen 1 jaar bouw je eigenlijk aan iets wat al redelijk onmogelijk is omdat je de hele ontwerpcyclus van een technologie doorloopt.”

Binnen 1 jaar bouw je eigenlijk aan iets wat al redelijk onmogelijk is

Om een jaar aan de slag te zijn bij Project MARCH is een totaal andere ervaring dan studeren. “Je werkt in een multidisciplinair team, waarbij communicatie en samenwerken enorm van belang zijn. Dit zijn waardevolle vaardigheden om mee te nemen in je verdere carrière. Daarnaast bouw je een netwerk met connecties op vanwege mijn functie.” Na dit jaar wil Sander een master volgen aan de TU Delft.

Gebalanceerd lopen

In februari heeft Project MARCH hun Design Presentatie gehad, hier is het ontwerp van het exoskelet getoond. Dit jaar focussen zij zich op het gebalanceerd lopen, waarbij ze proberen om de krukken niet meer te gebruiken. Hierdoor zijn de handen vrij tijdens het lopen. De nieuwste toevoegingen zullen ervoor zorgen dat het exoskelet meer balans en zo een natuurlijk looppatroon heeft. 

Breinaansturing

Verder is een van de nieuwe innovaties een breinaansturing, waarbij het exoskelet aangestuurd wordt door de signalen uit de hersenen op te vangen. Op 21 juli 2023 zal Project MARCH VIII voor groot publiek tonen wat zij in een jaar tijd bereikt hebben tijdens de onthulling, georganiseerd door Sander en zijn collega-studenten.