Het koor Canticum Novum vertolkte de werken in Muziektheater De Ontmoeting met veel overtuiging.
Het koor Canticum Novum vertolkte de werken in Muziektheater De Ontmoeting met veel overtuiging. (Foto: PR)

Canticum Novum schittert met kleurrijk concert ‘Sing with Joy’

Cultuur

Met groot enthousiasme en een prachtige harmonieuze klank bracht Canticum Novum afgelopen zaterdagavond haar concert ‘Sing with Joy’ in Muziektheater De Ontmoeting. Deze prachtige uitvoering had niet tot stand kunnen komen zonder de inspirerende en muzikale begeleiding van dirigent Annemarie van Bragt, pianist Tim Quak en zangeres Robin Negenborn.

Kenmerkend deze avond was de verscheidenheid aan prachtige en hoopvolle teksten. De avond begon met vier werken van componist Bob Chilcott: Over the Wave, The Sky Boat Song, O Danny Boy en The lily and the rose. De stukken werden sterk en overtuigend gebracht. Chilcott kenmerkt zich met pakkende melodieën, voor een koor een waar plezier om deze gaandeweg te veroveren. En wat een voldoening om te mogen luisteren naar het samenspel tussen koor, dirigent en pianist met zijn soms door merg en been gaande akkoorden!

Magnifiek pianospel

Hierna volgde een solo van Tim Quak en Robin Negenborg. Met de heldere stem van Robin, van heel ingetogen tot expressief, en het magnifieke pianospel van Tim wist dit duo de luisteraar in ware vervoering te brengen. Hierna vervolgde het koor het programma. Bijzonder was het zeer uitgesproken The Impossible Dream van Roy Ringwald. Wat een prestatie om zo’n ingewikkeld stuk op deze wijze tot uitvoer te brengen.

Kracht van een vrouw

Voor de pauze bracht het koor samen met Tim en Robin het prachtige Gabriella Song van Stefan Nilsson. Met dit lied vertolkte Robin met koor op adembenemende wijze de kracht van een vrouw, die het leven wil leven en voelen zoals ze zelf wil. Wat een geweldige uitvoering. “De rillingen liepen over mijn rug!”, liet een toehoorder geëmotioneerd weten.


Met overtuiging

Na de pauze vervolgende het koor met een blok a capella stukken. In opperste concentratie bracht het koor de werken Lord, for thy tender mercy sake’ van Richard Farrant, O God, the King of glory van Henry Purcell en Morningstar van Arvo Pärt ten gehore. Pärt weet de basisonderdelen van muziek, melodie en harmonie terug te brengen naar hun essentie. Het koor vertolkte dit zeker niet eenvoudige werk prima met overtuiging.

Concentratie even weg

Na opnieuw een prachtige solo van Tim en Robin sloot het koor de avond af met vier stukken van John Rutter te weten: Look at the World, For the Beauty of the Earth, A Flower Remembered en The Lord Bless You and Keep You. Na al vele stukken gezongen te hebben zakte de concentratie van het koor hier toch even weg. Gelukkig herstelde die zich later weer. Met de volle, goed harmoniërende koorklank en het pianospel van Tim kwam de avond tot een prachtige einde! De betekenis van het thema van dit concert ‘Sing with Joy’ werd door het koor hiermee letterlijk op een overweldigende wijze vertolkt. Als toegift klonk een indrukwekkende universeel lied over vrede: ‘Song of Peace’ uit Finlandia, van Jean Sibelius. Na deze toegift leken de toehoorders unaniem in hun oordeel: fantastisch!

Voor het koor een geweldige prestatie om dit concert in een volle zaal in de thuisbasis Muziektheater de Ontmoeting te mogen uitvoeren. De organisatie van dit concert werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en DeltaPORT Donatiefonds.