Pa Zwaan reageerde alert op Cornelia toen ze zijn kroost wilde fotograferen.
Pa Zwaan reageerde alert op Cornelia toen ze zijn kroost wilde fotograferen. (Foto: Cornelia Molendijk)

Natuur in Rozenburg: Cornelia kwam verrassing tegen om de hoek

Cultuur

In haar column Kleintje Natuur deelt Cornelia Molendijk om de paar weken een verschijnsel in de natuur van Rozenburg. Dit keer: een verrassing om de hoek.

“Eigenlijk reed ik rond om een ganzenfamilie te vinden. Ze doken elke dag op een andere plek op. Zo schattig, grote en kleine bij elkaar. Maar moeilijk, de ene dag te veel zon, de andere dag te veel schaduw. Ook lastig, teveel glans op het water. Op weer andere dagen zag ik ze helemaal niet. Maar juist op deze dag ontdekte ik bij verrassing een familie zwanen.”

Hoek Zanddijk en Grote Stern

“Meestal hebben deze zwanen zes of acht jongen. Op de hoek van de Zanddijk en de Grote Stern zitten ze graag. Ma was juist bezig met haar coiffure en Pa hield met een oog het broed in de gaten. Ze hadden met zijn zevenen de stoeprand ontdekt. Het was een romantisch tafereel, zo in het met madeliefjes bespikkelde gras.”

Opperste paraatheid

“Gelukkig stond er een boom waar ik mijn rijwiel tegen kon zetten. De camera uit mijn tas te halen, volstond om Pa in staat van opperste paraatheid te brengen, de kleintjes achter zijn poten met zich meevoerend. Nu een paar foto’s maar daar kwam Pa aangehobbeld. Dat ging dus niet door. Vreemd, Ma hield zich onzijdig van de bewegingen van het kroost, maar die stevige poten van Pa zwaan deden mij beducht afstand houden. Na nog een blik op de schattige grijze donsjes te hebben geslagen besloot ik nu wel foto’s genoeg te hebben genomen.”