Daslook, hier in een achtertuin tussen de Oranjelaan en de Wilhelminastraat op Rozenburg, houdt katten op afstand.
Daslook, hier in een achtertuin tussen de Oranjelaan en de Wilhelminastraat op Rozenburg, houdt katten op afstand. (Foto: Patrick Wanders)

Daslook ook te zien in Rozenburg

Cultuur

Het landgoed Mildenburg in Oostvoorne was deze week op zijn mooist. De daslook stond volop in bloei. Ook nu nog kleuren de bloemdekblaadjes grote delen van het landgoed wit.

Door Kor Kegel

Een snel bezoekje aan Mildenburg is een aanrader, maar om daslook te zien hoef je Rozenburg niet uit. Rozenburg heeft een Klein Mildenburg in de plantsoenen achter de Plus, nader gepreciseerd achter het schoolplein van de Rozemarijke. Het is een klein bosje van enkele tientallen bloemetjes, maar het geeft een perfecte indruk hoe een landgoed van dertig hectare opfleurt van duizenden tere schermpjes die krachtig afsteken tegen hun donkergroene bladeren. Je moet er snel bij zijn, want de daslook is over zijn top heen, de blaadjes krimpen al in en nog een weekje of wat of de daslook verdwijnt bovengronds geheel uit zichzelf. Onder de grond blijven de bloembolletjes aanwezig en daar breidt de plant zich uit.

Bescherming niet meer nodig

Tot 2017 was de daslook wettelijk beschermd, maar dankzij zijn overlevingskracht, groeiend in groepen en zich gestaag vermeerderend, is die bescherming niet meer nodig. Plant één bolletje in je tuin en over vijf jaar heb je een paar vierkante meter. Het is de lieflijkste lentebode. In stadstuinen wordt daslook wel gehouden als afweermiddel van katten, die niet van de sterke uiengeur houden. De bladeren ruiken bij het kneuzen naar knoflook, ui en prei. Ze zijn ook eetbaar en te verwerken in pesto en marinades. Maar ze lijken op de bladeren van herfsttijloos en het lelietje-van-dalen en die zijn niet goed voor de gezondheid. Je herkent het verschil aan die sterke lookgeur.

Bevordert stoelgang

Daslook dankt zijn naam aan de dassen, die onder de zachte bodem waar de plant groeit een burcht bouwen. Het is een symbiose, want als de das de grond omwoelt, kunnen de bollen beter groeien. In andere landen wordt het berenlook genoemd (Bärlauch, ail des ours) en dat komt omdat beren zich na hun winterrust eerst aan de daslook te goed doen. Ze hebben dan niet alleen honger, maar kunnen ook last hebben van verstopping. Daslook bevordert de stoelgang, of hoe je dat ook bij beren noemt.