‘In de gloria’ zingen de collega’s van de werkploeg voor Jan Hoogenboom, die met opgeheven arm voor zijn eigen tompouce zit.
‘In de gloria’ zingen de collega’s van de werkploeg voor Jan Hoogenboom, die met opgeheven arm voor zijn eigen tompouce zit. (Foto: Patrick Wanders)

Jan Hoogenboom (90) trakteert op gebak bij afscheid van werkploeg

Cultuur

Op zijn negentigste verjaardag heeft Jan Hoogenboom zijn kameraden van de werkgroep van voetbalvereniging Rozenburg op tompoezen en andere gebakjes getrakteerd – en meteen afscheid genomen als vrijwilliger.

Door Kor Kegel

“Maar we kennen Jan en hij zal nog geregeld een bakkie koffie komen doen, hoor, als we aan het werk zijn,” zeiden zijn maten tegen de ook in de kantine aanwezige familie van Jan Hoogenboom. Maandag was zijn verjaardag. Vrijdagavond had de werkploeg hem uitgeluid met een voortreffelijk diner bij restaurant La Caleta op het Raadhuisplein, maar maandagochtend wilde Jan zelf de andere vrijwilligers trakteren. Zestien tompoezen en ander gebak stonden klaar toen de koffie werd opgediend.

32 jaar vrijwilligerswerk

Hij heeft 32 jaar vrijwilligerswerk gedaan bij de voetbalclub aan de Vinkseweg. Hij was 58 toen hij met de vut ging en hij ging eens bij vv Rozenburg kijken. Daar werd net de tribune gebouwd. Jan Hoogenboom bedacht zich geen moment en hij ging helpen. Sindsdien is hij blijven helpen. Drie ochtenden in de week deed hij vrijwilligerswerk. Maar het is nu mooi geweest. Vooral het vroege opstaan ’s ochtends begint hem zwaar te vallen.

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

“Natuurlijk is hij ook altijd op het voetbalveld te vinden als het eerste elftal van Rozenburg voetbalt,” zegt zijn dochter Mildred Hoogenboom. “En als zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen moeten voetballen, staat hij ook geregeld langs de lijn.” Drie kinderen heeft Jan, zeven kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

‘Proost, Jan!’

De sfeer zat er maandagochtend goed in. Terwijl de Kreko zorgde voor bevoorrading van de kantine, schaarde de werkploeg zich rond de jarige. “Hij stopt op zijn hoogtepunt,” grapte een collega. En een ander hief zijn tompouce omhoog en zei: “Proost, Jan!”