Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Dorpsraad stelt vergadering uit wegens evaluatie wijkraden

Zakelijk

Hoe functioneren de wijkraden van Rotterdam? Hoe groot is de onvrede? Of bevalt het één jaar oude bestuursmodel wel? Dat kwam dinsdagavond aan de orde op een bijeenkomst in Rotterdam.

Door Kor Kegel

Daar wilden enkele leden van de dorpsraad van Rozenburg beslist bij zijn en daarom ging de vergadering van de dorpsraad dinsdagavond niet door. Een week geleden nog met een advertentie in de Rozenburgse Courant/de Schakel aangekondigd, één dag vóór de vergadering afgeblazen. Terwijl de bijeenkomst in Rotterdam toch al langer op de agenda stond.

Vier leden

Vier leden van de dorpsraad gingen naar Rotterdam, te weten Rob Oosterlee, Ria de Sutter-Besters, Paul Dullaard en Bas van Eijsden. Dan resteren er zeven leden, maar nog een enkeling had zich om een andere reden afgemeld – voorzitter Léona Mes repte van ziekte als oorzaak – en daardoor kon het quorum niet gehaald worden: de helft plus één is het minimale aantal leden om te kunnen vergaderen.

Installatie ook uitgesteld

Dus kon ook Vanja Beukelman-Pavlovic nog niet worden geïnstalleerd als nieuw lid van de dorpsraad van Rozenburg. Dat gaat over een week gebeuren. 

De betrokkenheid is ernstig achteruit gehold

De vergadering is uitgesteld tot dinsdag 23 mei om 20.00 uur. Dan wordt ongetwijfeld verslag uitgebracht over de bijeenkomst in Rotterdam, waar behalve het functioneren van de wijkraden ook de regeling rond bewonersinitiatieven ter discussie stond. Rob Oosterlee verwacht na de sessie van gisteravond dat de gemeenteraad terugkomt op het besluit om bewonersinitiatieven centraal voor te leggen aan digitale stemming en dat de besluitvorming erover toch bij de wijkraden komt te liggen. De betrokkenheid is namelijk ernstig achteruit gehold.

Ongenoegen

Er is binnen en buiten de dorpsraad van Rozenburg ongenoegen over de huidige situatie, die een democratische verslechtering betekent ten opzichte van de eerdere deelgemeenteraden en gebiedscommissies. 

Het is een van de redenen geweest van de oprichting van de protestbeweging Rozenburg In Actie.