Er lag een te grote hoeveelheid lichtkogels opgeslagen in de verhuurde bunker.
Er lag een te grote hoeveelheid lichtkogels opgeslagen in de verhuurde bunker. (Foto: Wikipedia/Justin Weaver)

Eigenaar Vuurwerkloods handelde snel en voorkwam daarmee dwangsom

Zakelijk

Ruud van der Helm is blij dat een bestuurlijke sanctie geen dure gevolgen voor hem krijgt. Snel handelen maakt dat een last onder dwangsom niet zal worden opgelegd.

Door Kor Kegel

Het scheelt hem duizenden euro’s. “Het is altijd vervelend als je te maken krijgt met een sanctie, terwijl je er niets aan kunt doen,” zegt hij in de winkel aan de Emmastraat 19, die hij verhuurd heeft aan Vriendenclub Het Zwervertje. Achter de winkel staat een ‘bunker’ die hij ook verhuurde. En daar trof de DCMR Milieudienst Rijnmond een te grote hoeveelheid ‘noodsignalen’ aan, lichtkogels, zoals ze op schepen afschieten in geval van nood. “Je mag er vijftig kilo van opgeslagen hebben, wanneer je een vergunning hebt, maar de huurders van de bunker hadden er vijfenvijftig kilo liggen,” zegt Ruud van der Helm.

Bunker ontruimd

Hij heeft de huur opgezegd en gezorgd dat de bunker ontruimd werd. Daarmee heeft hij correct en effectief gehandeld en zo komt hij onder de dwangsom uit. Hij vindt het wel een vervelend akkefietje, want met De Vuurwerkloods houdt hij zich secuur aan de wet- en regelgeving. “De overheid kan streng optreden en ik ga echt niet riskeren dat ze extra op mij gaan letten. Als de DCMR komt voor vuurwerkcontrole, is er nooit iets bij mij aan de hand. Er wordt gekeken of de hoeveelheden kloppen en overeenkomen met mijn logboek en of de verschillende soorten vuurwerk niet over de houdbaarheidsdatum heen zijn, dat soort dingen. Het klopt altijd.”

Diamanttechniek

De bestuurlijke sanctie was na de controle van de DCMR in de bunker opgelegd door het bevoegd gezag, de gemeente Rotterdam. Op de website van de DCMR stond dat de sanctie was opgelegd aan Diamanttechniek Rozenburg, met tussen haakjes De Vuurwerkloods. “Diamanttechniek is mijn hoofdbedrijf, waaraan De Vuurwerkloods is opgehangen,” zegt Ruud van der Helm. “Ik handel al vijfentwintig jaar in diamanttechniek, die bedoeld is om te boren, te zagen en te slijpen van beton en natuursteen. Nee, geen edelstenen, dat denken mensen wel eens.”

Hij ziet verscherpt optreden van de overheid en verklaart dat uit de strijd tegen overlast in voetbalstadions. “Alles dat misbruikt zou kunnen worden om de orde te verstoren, willen ze aan banden leggen.”