Foto van een avondwinkel ter illustratie, niet een van de winkels uit het verhaal.
Foto van een avondwinkel ter illustratie, niet een van de winkels uit het verhaal. (Foto: Pexels)

Dorpsraad ziet geen heil in latere sluiting avondwinkel

Politiek

De dorpsraad van Rozenburg zal dinsdagavond naar alle waarschijnlijkheid afwijzend staan tegenover een verlengde openingstijd van avondwinkels tot 3.00 uur. Er ligt een voorstel om negatief te besluiten.

Door Kor Kegel

Nu al zijn er meldingen van overlast, staat in een conceptbrief van voorzitter Léona Mes en wijkraadcoördinator David Kuiper. Rondhangend publiek zorgt geregeld voor overlast en een verlate openingstijd tot in de nacht zal een aanzuigend effect hebben, terwijl de beschikbaarheid van toezicht en handhaving op Rozenburg minder is dan elders in Rotterdam.

Advies wijkraden

De dorpsraad koppelt daarmee terug naar Gabor Everraert, opgavemanager van het team Ruimtelijke Economie, onderdeel van Stadsontwikkeling Rotterdam. Deze heeft een aantal wijkraden om advies gevraagd, alleen die wijkraden die in hun wijk één of meer avondwinkels hebben. In heel Rotterdam zijn dat er 24. Volgens de verordening Winkeltijden Rotterdam geldt een norm van één avondwinkel op 15.000 inwoners.

De dorpsraad maakt duidelijk dat het dorp minder dan 15.000 inwoners heeft en dat er geen behoefte bestaat aan een nachtwinkel, waar ook nog licht alcoholische dranken en tabak zouden mogen worden verkocht.

Twee winkels

Bij de onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester en wethouders sprak de coalitie in Rotterdam de wens uit dat nachtwinkels zelfs tot 6.00 uur open mogen blijven. In het nu gepresenteerde voorstel gaat het alleen om een verlenging in de vrijdag- en zaterdagnacht tot 3.00 uur. Uit een aan de dorpsraad meegezonden kaart blijkt dat het in Rozenburg om een avondwinkel aan de Molenweg gaat – met vermoedelijk een verkeerd huisnummer – maar dat er ook een aanvraag te verwachten zou zijn van de Buurtwinkel op het Raadhuisplein. Deze is echter gesloten, nadat de eigenaar gearresteerd is na het doodsteken van Baghdad-eigenaar Raed al Kalmashy.