Jos Worms, rechts op de foto, geeft de bibliotheek meer kleur.
Jos Worms, rechts op de foto, geeft de bibliotheek meer kleur. (Foto: Patrick Wanders)

BiblioArt beetje te klein voor kleurenexplosie Jos Worms

Cultuur

De bibliotheek van Rozenburg is Hilton niet. In de Hiltonhotels over de hele wereld heeft Jos Worms de ruimte voor zijn exposities, maar nu?

Door Kor Kegel

“Ons hoekje in de bibliotheek is eigenlijk te klein voor die uitbundigheid van kleuren,” zei Hanny Krul-Wouters na de opening van de expositie van de Hoogvlietse kunstenaar Jos Worms. En inderdaad. In het hoekje van de bibliotheek aan de Molenweg dat is vrijgemaakt voor Biblio Art, hangen heel veel werken heel dicht bij elkaar, wat het gevoel geeft dat je in een rollercoaster van het kleurenspectrum zit, een lawine, een explosie van kleurpracht.

Kracht in de herhaling

Biblio Art zal tot dinsdag 30 mei het kleurigste plekje van de bibliotheek zijn en dat valt eigenlijk nog meer op dan tijdens de eerste expositie die Jos Worms er had. Soms moet je vaker zoiets meemaken. De kracht van de reclame zit in de herhaling en nu de kleurenrijkdom van de kunstenaar zich ter plekke herhaalt, lijkt het een manifest, een verklaring dat Biblio Art moet blijven bestaan. Zeker is dat nog bepaald niet. Het is nog niet zeker dat de gemeente Rotterdam het pand aankoopt en de bibliotheek, welzijnsorganisatie DIA en Biblio Art er kunnen blijven. Daarom wikkelt Stichting Kunst en Cultuur Rozenburg (SKCR) in versneld tempo het tentoonstellingsprogramma af. “Het is hard werken,” verzucht SKCR-voorzitter Hanny Krul.

Zoals altijd zorgde de huismuzikant van SKCR, Hugo van Dalen, voor muzikale opluistering van de opening afgelopen zaterdag.