Ria de Sutter overhandigt de 103-jarige Rens Wolfert een fles rum, nadat de bloemen van de dorpsraad al op tafel zijn gezet.
Ria de Sutter overhandigt de 103-jarige Rens Wolfert een fles rum, nadat de bloemen van de dorpsraad al op tafel zijn gezet. (Foto: Patrick Wanders.)

Rens Wolfert -van der Burg is met 103 jaar nog gezond

Op het Raadhuisplein kwam ze op haar gemakje aangelopen, achter haar rollator. Haar schoonzoon Freko opende de deur van La Caleta. “Lekker warm hier,” zei ze.

Door Kor Kegel

Vrijdag had Rens Wolfert-van der Burg de leeftijd van 103 jaar bereikt en zaterdag vierde ze dat met de familie. Uiteraard in het Spaanse restaurant van Pepe Fernandez, een neef van haar. Dagelijks krijgt ze een maaltijd van La Caleta thuis bezorgd. In het restaurant reikte Ria de Sutter-Besters haar twee boeketten uit, waarvan één namens de dorpsraad van Rozenburg. Ze kreeg voor haar verjaardag ook een fles rum. “Het geheime wapen,” zei Ria de Sutter. “Beter dan een aspirientje,” beaamde Rens Wolfert.

Ze is kerngezond, slikt nergens medicijnen voor. Wel elke dag een glaasje, het kan rum zijn of een wijntje, geregeld ook sherry – wie drinkt dat nog? Dagelijks leest ze de krant, vroeger de Voorwaarts en Het Vrije Volk, tegenwoordig de Volkskrant – “en elke week de Schakel natuurlijk!” Rens vindt het belangrijk om te weten wat er in de wereld aan de hand is en ook wat er in haar eigen dorp aan de hand is.

Want Rozenburg is de in Maassluis geboren eeuweling wel haar dorp gaan vinden. Hier kregen haar man Peter Wolfert en zij hun drie kinderen, Coos (72), Renske (67) en Peter (63). Inmiddels heeft Rens vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

Haar man kwam in 1974 te overlijden. Rens is nadien altijd zelfstandig blijven wonen. Ze was mobiel, maar toen ze 98 was besloot ze met autorijden te stoppen. ,,Ik kan gelukkig nog goed voor mezelf zorgen,’’ zegt ze kranig. Tegen een wandeling om de benen te strekken ziet ze niet op. “Maar schaatsen kan ik niet meer,” zegt ze. Er lag zaterdag maar een heel dun laagje ijs op de singel achter het Raadhuisplein.