Samuel van Oel vraagt de kinderen zijn oefeningen na te doen.
Samuel van Oel vraagt de kinderen zijn oefeningen na te doen. (Foto: Kor Kegel.)

Kinderen met rugzakje leren kalm aan boksen

Eerste les: “Houd je gezicht met één vuist bedekt, als je met de andere een stoot geeft.” Dat valt nog niet mee. Samuel van Oel herhaalt zijn advies geduldig, wanneer een kind één arm laat zakken, terwijl het met de andere uithaalt.

Door Kor Kegel

Zes kinderen met autisme en twee kinderen met een andere beperking kregen maandagmiddag les in zelfverdediging. Daar hoort boksles bij. Dat hoort dan wel in een plezierige sfeer plaats te vinden, met rust en weinig afleiding, omdat kinderen met autisme niet te veel prikkels kunnen verdragen. De vandaag 33 jaar geworden Samuel van Oel van Fit4Energy en zijn 45-jarige boksleraar Martijn van Marsbergen hebben er duidelijk feeling voor hoe ze dat moeten aanpakken. De kinderen reageren razend enthousiast.

De les begint met gymnastische oefeningen en conditietraining. In het lokaal van het Huis van de Wijk in de Lekstraat kijken enkele ouders belangstellend toe. Op de gang staan meer ouders die door de geopende deur kunnen zien wat er gebeurt, maar ze begrijpen dat een beetje afstand houden nuttig is, omdat hun kind zich meer op de ouders zou kunnen concentreren dan op de leraren.


Een aantal samenwerkende organisaties maakt de lessen in zelfverdediging mogelijk. Annely Keegstra heet bij de aftrap de aanwezigen welkom. Zij is in deze regio de contactpersoon van Mama Vita, een landelijk actief netwerk voor moeders en verzorgsters van kinderen met autisme. Verbinding, inspiratie en veerkracht zijn de sleutelbegrippen van deze organisatie.


Lauren Landreth is netwerkregisseur van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CFG) Rijnmond. Haar opgewekte benadering stelt de kinderen op hun gemak. Maandag waren ook welzijnsorganisatie DIA, Sportbedrijf Rotterdam en Sport Mee vertegenwoordigd. Zij werken in het project Kick-ASS samen. ASS staat voor autisme-spectrum-stoornis, een door de Hersenstichting gelanceerde term. En uiteraard was Samantha van der Burg er. Zij streeft al langere tijd dit soort activiteien op Rozenburg na.


De Kick-ASS is ook bedoeld voor kinderen met andere beperkingen, zoals ADHD en verstandelijke beperkingen, kortom, kinderen die in een gewone sportclub niet mee kunnen komen vanwege het tempo en de grootte van de groepen enzovoorts.