Dorpsraad en actiegroep praten over samenwerking

De dorpsraad van Rozenburg en de protestbeweging Rozenburg In Actie (RIA) gaan informeel het gesprek met elkaar aan over samenwerking. Dat is dinsdagavond afgesproken. Een volle zaal was er getuige van in het gebiedskantoor.

Door Kor Kegel

In haar nieuwsjaarsrede had dorpsraadvoorzitter Leona Mes de wens uitgesproken om samen te werken met RIA en met Stichting Leve de Landtong. Dinsdagavond kopte René van den Beemt dat namens RIA in. Hij maakte gebruik van het inspreekrecht om die wens invulling te geven.

Hoewel Ria de Sutter-Besters van mening was dat samenwerking niet op alle fronten mogelijk is, omdat de dorpsraad en de actiegroep verschillende verantwoordelijkheden hebben, kreeg René van den Beemt instemmende reacties van onder anderen Frank Schellenboom, Geertje Timmer-de Jonge en Erwin van Eijsden. “Vóór informeel overleg, maar wel met respect voor elkaar,” zei Geertje Timmer.

Gebruik van spreekrecht

Voordat een en ander aan de orde kwam, had inwoner Arie de Jonge gebruikgemaakt van het inspreekrecht. Hij beklaagde zich over de onzichtbaarheid van de dorpsraad in het dorp. Hij vond het vreemd dat de dorpsraad zich alleen op Facebook laat horen, maar niet iedereen zit op Facebook. De dorpsraad heeft een account op Twitter, maar Arie de Jonge zag dat het laatste bericht van 3 oktober was. “Zo blijven de Rozenburgers van veel informatie verstoken,” zei hij.

Marijke Dijkman en Leona Mes kondigden aan dat de dorpsraad voortaan elke twee à drie weken gaat communiceren op gekochte ruimte in de Rozenburgse Courant/de Schakel. De werkgroep Communicatie gaat zich daarmee bezighouden. “De geluiden over onzichtbaarheid hebben we namelijk vaker gehoord,” zei Marijke Dijkman.


De relatieve onzichtbaarheid van de dorpsraad was vorig jaar ook een reden voor de oprichting van actiegroep RIA. “Er gebeurde niks, terwijl er van alles in en rond het dorp aan de hand was. Maar als we weten dat de dorpsraad zich met alles bezighoudt en daarover ook goed communiceert, kan er een moment komen dat RIA overbodig wordt en zo zou het eigenlijk ook moeten zijn,” liet RIA weten.

Waarop Hans de Groot afsloot met: "Niemand is overbodig.”