Elke dag kwamen er bloemen bij en kwamen Rozenburgers hun medeleven betuigen.
Elke dag kwamen er bloemen bij en kwamen Rozenburgers hun medeleven betuigen. (Foto: Patrick Wanders.)

Dood Raed al Kalmashy schokt Rozenburg

112-nieuws

De Rozenburgers zijn geschokt door de wrede dood van Baghdad-eigenaar Raed al Kalmashy. Hij werd een week geleden tegen het einde van Koningsdag doodgestoken voor zijn zaak aan het Raadhuisplein.

Door Kor Kegel

De politie, op de Molenweg aanwezig omdat er op twee plekken een gespannen sfeer heerste, was vrijwel direct ter plekke. Agenten begonnen met de reanimatie van Raed al Kalmashy, terwijl andere agenten de dader arresteerden. Dat is de eigenaar van Buurtwinkel Rozenburg, gevestigd tussen de Wibra en Baghdad.

Een traumahelikopter kwam om hulp te verlenen. De reanimatie mocht echter niet baten. De neergestoken ondernemer stierf ter plekke, liggend op zijn terras.

Familieleden van zowel de dader als het slachtoffer kwamen onmiddellijk naar het Raadhuisplein. Het verdriet was luid en aangrijpend. De twee kinderen van Raed werden tot 3.00 uur opgevangen in het tegenover liggende restaurant La Caleta. Ondernemers reageerden verslagen en vol ongeloof. Ze wisten wel al langer van wrijving tussen de twee eigenaren van de Buurtwinkel en Baghdad, maar ze waren ontsteld dat het zo afliep. De twee eigenaren waren niet alleen buren op het Raadhuisplein, maar woonden ook vlak bij elkaar in de Schildersbuurt.

Verbijsterde reacties

Klanten en omwonenden reageerden eveneens verbijsterd. Allemaal kennen ze de 50-jarige Raed al Kalmashy als een uitgesproken vriendelijke man en hard werkende ondernemer. Hij verhuurde de bedrijfsruimte iets voorbij Baghdad aan de eigenaar van de Buurtwinkel. Deze wilde uitbreiden en verzocht al langere tijd om de sleutel van de leegstaande zaak ernaast, maar zonder huurovereenkomst kreeg hij de sleutel niet. Donderdagavond kwam het tot een handgemeen, gevolgd door de fatale steken.

Er waren voor mensen die hun deelneming wilden betuigen verschillende momenten aangekondigd. Al na een dag lagen er meer dan honderd bloemstukken op het terras van Baghdad, waar ook kaarsjes brandden en een foto van het slachtoffer stond. Dinsdagmiddag was er afscheid voor de naasten in afscheidshuis De Uytvaert, achter de begraafplaats aan Welgelegen. Vervolgens konden de Rozenburgers afscheid nemen op het Raadhuisplein, waar de auto met het stoffelijk overschot tien minuten bleef staan. Er werd een erehaag gevormd en 150 mensen namen onder luid applaus afscheid. Daarna vond de begrafenis plaats op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht.

Zaterdag is er een stille tocht, voor zover bekend vanaf 18.00 uur en vanaf Baghdad. De dorpsraad van Rozenburg heeft de familie ondersteuning aangeboden bij de organisatie.

Voor de familie Al Kalmashy, uit alle delen van het land en ook vanuit Scandinaviƫ naar Rozenburg gekomen, werden hotelkamers vrijgemaakt door Sandra en Peter Noorlander van de Pico Bar en Hotel Rozenburg.