Afbeelding
(Foto: Patrick Wanders.)

Koningsdag eindigt triest na gemoedelijke markten

Koningsdag eindigde een week geleden diep tragisch met de dodelijke steekpartij op het Raadhuisplein. Er was nog wel een heel gezellige en gemoedelijke feestdag aan voorafgegaan.

Door Kor Kegel

Nog voordat het trompetgeschal vanaf molen De Hoop klonk, hing actiegroep RIA een spandoek aan de molen op. ‘Geen woorden maar varen’ stond erop, een toespeling op het Feyenoordlied. De exploitant van de veerdienst Maassluis-Rozenburg, Blue Amigo, heeft een businessseat in de Kuip en heeft er ook reclame hangen. Daar is kennelijk wel geld voor, niet voor een goede veerdienst, zegt Rozenburg In Actie.

Het Oranjecomité Rozenburg had een vertrouwd programma in elkaar gezet, met een markt voor het verenigingsleven aan de Jan van Goyenstraat en andere activiteiten, vooral voor kinderen, die gebruik konden maken van een kartbaan en een springkussen. Na het hijsen van de vlaggen waren er optredens van harmonievereniging UDI en het


 Rozenburgs Mannenkoor. De ruitervereniging en de oude brommers trokken veel bekijks.

De vrijmarkt op het Raadhuisplein was niet georganiseerd; deze vindt altijd spontaan plaats en van tevoren is nooit duidelijk hoeveel volwassenen en kinderen er komen opdagen met kleedjes waarop ze allerlei spullen uitstallen. Het was na een wat kille ochtend toch tamelijk goed weer geworden, zodat Koningsdag op Rozenburg niet in het water viel.

Koningsdag was ingeluid door een Kingsnight in een tent nabij Club LEEN. Het muzikale programma kreeg op Koningsdag een voortzetting, iets rumoeriger dan de eerste avond. Op deze pagina een overzicht van verschillende activiteiten tijdens Koningsdag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding