Van der Wees vervoert de U-17 op een ponton naar Rotterdam voor een fotosessie. Hier passeert de onderzeeër Rozenburg tegen het decor van de Maassluise woontorens.
Van der Wees vervoert de U-17 op een ponton naar Rotterdam voor een fotosessie. Hier passeert de onderzeeër Rozenburg tegen het decor van de Maassluise woontorens. (Foto: Patrick Wanders.)

Onderzeeboot passeert Rozenburg

Er ging maandag een bijzonder transport aan Rozenburg voorbij. Het Dordtse transportbedrijf Van der Wees kwam langsvaren met een Duitse onderzeeboot uit 1970, de U-17.

Door Kor Kegel

Van der Wees had de duikboot enkele weken geleden in de Noord-Duitse marinestad Kiel op een ponton getakeld met een 900-tons kraan. Het scheep heeft bij de Duitse marine veertig jaar dienst gedaan, tot juni 2010, en zou naar het imposante Technik Museen Sinsheim Speyer in Spiers worden gebracht. Omdat er tussen Kiel en de stad in Rijnland-Palts geen directe en geschikte vaarverbinding is voor de 500 ton wegende onderzeeĆ«r, bracht Van der Wees het via een omweg over de Noordzee en langs Rotterdam en Dordrecht naar Duitsland terug. 


De U-17 hoeft pas over een week in Spiers te zijn en daarom was er tijd voor een rondvaart, waarvan veel fotografen gebruikmaakten, vooral om de passage met de Erasmusbrug vast te leggen.