Het afzinken van Isabella moest worden beëindigd na een kabelbreuk.
Het afzinken van Isabella moest worden beëindigd na een kabelbreuk. (Foto: Patrick Wanders.)

Vertraging tunnelbouw: oplevering niet in gevaar

Rijkswaterstaat heeft zaterdagmiddag moeten besluiten om het afzinken van tunneldeel Isabella te beëindigen. 

Door Kor Kegel

Hoeveel vertraging het schadeherstel oplevert, is nog in onderzoek, maar vooralsnog blijft de oplevering van de tunnel eind 2024 haalbaar.

Voor op schema

Bouwconsortium BAAK lag flink voor op het schema, hoewel woordvoerders dat niet wilden bevestigen om geen verwachtingen bij het publiek te wekken. De nu opgelopen vertraging kan dus worden opgevangen. Maar of het een kwestie van weken of maanden wordt, kan Rijkswaterstaat nog niet aangeven. “Het is in onderzoek. Wij weten het zelf ook niet,” zegt een woordvoerster.

Gebroken kabel

Het afzinken van Isabelle in het verlengde van het eerder afgezonken tunneldeel Alara moest worden afgebroken, toen een kabel brak. Deze kabel hield de zuidkant van Isabella vast. Door de breuk ontstond schade aan het tijdelijke kopschot. BAAK en Rijkswaterstaat transporteerden Isabella vervolgens naar een andere locatie voor nader onderzoek. Dezer dagen wordt bepaald hoe en wanneer de operatie wordt voortgezet en of een van de reserveweekends hiervoor kan worden gebruikt.

Alleen al aan de noordzijde van Het Scheur hadden zich 1400 belangstellenden aangemeld. Op beide oevers waren tribunes voor het publiek opgebouwd. Er was grote teleurstelling dat de operatie moest worden beëindigd.