Ria de Sutter met de bloemen van de dorpsraad voor Will en Piet van der Kaaij.
Ria de Sutter met de bloemen van de dorpsraad voor Will en Piet van der Kaaij. (Foto: Patrick Wanders)

Will en Piet van der Kaaij vieren diamanten huwelijk

Ze zijn in kleine familiekring uit eten geweest in Barendrecht, gewoon met de twee kinderen en hun partners en de vijf kleinkinderen. ’s Ochtends hadden Piet en Will ze thuis op de koffie gehad en ’s middags kwam Ria de Sutter-Besters ze feliciteren namens de dorpsraad van Rozenburg.

Door Kor Kegel

Zo had het 60-jarige bruidspaar Van der Kaaij-Rijswijk een leuke, gezellige dag, dinsdag. De bloemen van de dorpsraad waren eerder al bezorgd, omdat Ria de Sutter nog een andere afspraak tussendoor had en ze de bloemen niet wilde laten verleppen. 

Oudste van de straat

Will en Piet van der Kaaij wonen al sinds 1967 in de Rubenslaan. Ze wonen er prettig, maar twee oude buren zijn onlangs gestorven. Zij zijn nu de oudste bewoners van de straat.

Vanwege werk naar Rozenburg

Vanwege het werk van Piet kwamen ze naar Rozenburg. Hij heeft bij verschillende fabrieken in de Botlek gewerkt, als wachtchef en in andere functies. “Eigenlijk zou ik tuinder geworden zijn, want ik kom uit een tuindersfamilie in het Westland. 

Geboren in Monster

Ik ben op woensdag 15 maart 1939 geboren in Monster. Maar het is hard werken als tuinder, hard voor weinig, toen nog, en ik besloot een andere kant op te gaan. Ik ging naar de school voor scheepswerktuigkundigen in Vlissingen. Daarna ben ik gaan varen op de Holland-Amerika Lijn, tot ik 27 was. Toen hoefde ik niet meer in militaire dienst,” vertelt hij.

Wijkverpleegkundige

Will werkte in de verpleegkunde, lange tijd als wijkverpleegkundige, maar op jonge leeftijd werkte ze in de psychiatrische kliniek Bloemendaal in Loosduinen. Daar werkte ook een vriend van Piet en zo leerden ze elkaar kennen. Ze kijken terug op een goed huwelijk, waarin ze gezamenlijke interesse en hobby’s hadden, waaronder het afstruinen van braderieën en markten, vooral in Frankrijk. Dan zetten ze aan het eind van de dag hun ‘jachttrofeeën’ op het campingtafeltje en waren ze dik tevreden.

Actief in vereniging en kerk

Naast zijn dagelijks werk was Piet van der Kaaij op Rozenburg actief als materiaalcommissaris van zwembad De Zeehond en als secretaris van modelvliegclub EMCR. In die tijd kon het vliegveldje op de Landtong Rozenburg in gebruik worden genomen. Ook was hij scriba van de protestantse kerk. Daar deed Joop van Leeuwen ook vrijwilligerswerk. Joop van Leeuwen was wethouder in de tijd dat Ria de Sutter burgemeester van Rozenburg was en zo hebben ze elkaar leren kennen. Ze vonden het plezierig dat Ria de Sutter hen namens de dorpsraad kwam feliciteren met hun diamanten huwelijk.

Vrijwilligerswerk

Will was ook actief in het Rozenburgse vrijwilligerswerk. Ze zong in koren, deed aan clubwerk en zat in de kerkeraad. Door de coronacrisis is aan veel van die bezigheden buiten de deur een einde gekomen. “Maar wij komen de dagen goed door,” zegt ze.