Isa (links) en Kim (rechts) op hun wekelijkse oefenavond.
Isa (links) en Kim (rechts) op hun wekelijkse oefenavond. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

Brandweervrouwen Isa en Kim: 'Onze opa's zouden trots zijn'

DEN HELDER – Als er een noodgeval is, staat de brandweer altijd klaar om in actie te komen. Om stil te staan bij het heldhaftige werk van de brandweer is op 4 mei de Internationale Dag van de Brandweer in het leven groepen. Isa (24) en Kim (29) zijn twee gepassioneerde vrijwilligers van de brandweer in Den Helder. 

Door: Oesha van Dijk

“We worden ook weleens Jut en Jul genoemd, of een Siamese tweeling”, vertellen de enthousiaste vrijwilligers. “We kunnen het enorm goed met elkaar vinden en eigenlijk was er vanaf de eerste ontmoeting een klik.“ Isa is al vijf jaar vrijwilliger en haar leeftijd maakt dat ze de jongste van het team is. Beide vrouwen hebben hun opa als inspiratiebron. Isa’s opa was vroeger marine brandweerman. Isa: “Zijn naam zweeft ook nog steeds rond bij de marine brandweer en dat vind ik mooi. Dit is ook wel één van de grootste redenen waarom ik vrijwilliger wilde worden bij de brandweer. Ik vind het jammer dat hij mij nooit heeft kunnen zien bij de brandweer maar ik weet zeker dat hij heel erg trots zou zijn“. Kim is al drie jaar actief als vrijwilliger en haar opa was brandweerduiker bij de marine. Kim: “Ik werk een aantal dagen per week in de zorg in Julianadorp. Naast mijn werk wilde ik nog iets nuttigs doen en door mijn opa heeft de brandweer mij altijd wel getrokken.“

Vaardigheden

Volgens Kim en Isa is een aantal vaardigheden belangrijk om vrijwilliger bij de brandweer te kunnen zijn. “Je moet stressbestendig zijn en goed kunnen omgaan met situaties waarin levens op het spel staan. Je moet lichamelijk fit en flexibel zijn, zodat je snel kunt handelen in alle soorten situaties. Daarnaast moet je sociaal zijn en mensen durven aanspreken. Je komt ook in situaties waarin je mensen moet redden en als je niet goed met mensen kunt omgaan, kan dat een probleem zijn. In Den Helder zit een AZC en er zijn vaak Duitse toeristen in onze stad, het is dan ook fijn dat je naast Nederlands nog een tweede taal beheerst. Naast deze basisvaardigheden is het belangrijk om leergierig te zijn, omdat het werk bij de brandweer zich voortdurend blijft ontwikkelen. Je leert bijna elke week wat bij, of je krijgt een herhaling van de kennis“, aldus Kim en Isa.

'Naast mijn werk wilde ik nog iets nuttigs doen'

Bijzondere situaties

Isa en Kim hebben al veel bijzondere reddingsacties meegemaakt. Zo heeft Isa onlangs geholpen bij een afhijsing met een hoogwerker. “Iemand die op sterven lag moest horizontaal uit de woning worden gehaald. Dit heeft wel impact op mij gehad en een naar beeld op mijn netvlies achtergelaten. Helaas maken we ook vervelende situaties mee“. Kim heeft een tijdje geleden zelf de brandweer gebeld omdat de auto van haar buren in de fik stond: “Toen de brandweer arriveerde werd ik zelf ook opgepiept en even later hielp ik met het afvoeren van de afgebrande auto. “We krijgen ook regelmatig vals alarm telefoontjes van toeristen dat de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij, red.) in de fik staat. Uit de pijp brandt constant een vlam, maar dat is normaal. Als de NAM écht in brand staat, dan wordt alles uit de kast getrokken en staan alle brandweerauto's uit de hele regio binnen no-time op de stoep.

Het voelt als een tweede familie

"Als je bij ons komt als vrijwilliger, dan krijg je er eigenlijk een tweede familie bij," vertellen de dames. Kim: "Iedereen staat altijd voor elkaar klaar, dat voel je." Isa: "Ook als je wat minder lekker in je vel zit, zoals ik nu, staat iedereen voor je klaar. Afgelopen maandag was ik weer aanwezig op een training en dan krijg je een knuffel of een schouderklopje en vinden ze het fijn dat je er weer bent. Nieuwe vrijwilligers worden altijd met open armen ontvangen en dat is mooi."

Wil jij ook vrijwilliger worden? Kom dan naar de open dag op 30 september of neem contact op met de kazerne.

Lees verder op pagina 3.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding