Zeven broers Van Dijk, met in het midden Bert de Jong, hopen dat de Herder nog lang blijft bestaan.
Zeven broers Van Dijk, met in het midden Bert de Jong, hopen dat de Herder nog lang blijft bestaan. (Foto: R.Gieling)

Donatie overleden vader voor de Herder

REGIO - Cees van Dijk is in 1925 geboren in molen De Herder in Willeskop. Cornelis van Dijk was tot 1927 eigenaar van de molen. Zeven van Cees zijn zonen waren 18 maart in Medemblik met een bijzondere donatie. Oudste zoon (ook) Cees was verhinderd.

Inhoud portemonee voor restauratie

Nadat de molen was verkocht vestigde Cornelis zich in een boerderij. De molen diende daarna nog jaren als opslag. Cornelis werd niet oud want hij overleed in 1933 op 52-jarige leeftijd.

Gijsbert van Dijk: "We staan elk jaar stil bij het overlijden van onze ouders, 8 en 12 maart. Deze keer deden we dat met een bezoek aan de molen. Onze vader is al acht jaar dood, maar de Herder speelde een rol in zijn leven. Zijn uitvaart stond ook in het teken daarvan. Bij toeval vonden we zijn portemonnee. Voor ons bezoek wisten wij niets van de restauratie van de molen. Toen de molenaar daarover vertelde was dat een mooi moment om de inhoud van de portemonnee aan te bieden. Voor ons is het heel belangrijk dat de molen blijft bestaan. Het is voor ons een tastbaar stuk van onze eigen geschiedenis. Op latere leeftijd werd onze vader blind, maar hij heeft de molen in Medemblik nog wel een keer gezien."