Lezing en expositie over Marten Toonder

BENTHUIZEN - De Historische Kring Benthuizen houdt vrijdag 27 januari vanaf 20.00 uur haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in De Hoeksteen aan de Dr. Albert Schweitzerlaan 2 in Benthuizen. De zaal gaat open om 19.30 uur.

Voor de pauze geven Thomasvaer en Pieternel een terugblik op het afgelopen jaar, na de pauze geeft Pim Oosterheert van museum 'de Bommelzolder' in de Weipoort een presentatie over het leven en werk van Marten Toonder. "Ons land kent veel goede schrijvers en ook veel goede tekenaars. Maar kunstenaars die beide kwaliteiten in zich verenigen, zijn schaars. Marten Toonder is zo'n talent, hij was schrijver, tekenaar en kunstenaar. Hij is een fenomeen in de Nederlandse literatuur. Zijn begaafdheid is veelzijdig: hij was niet alleen een groot striptekenaar, en daarmee de grondlegger van de Nederlandse strip, maar bovendien was hij een literator van een aparte klasse, met een geheel eigen stijl."

"Hij mag gezien worden als de grootste Nederlandse verhalenverteller van de 20ste eeuw. Wie kent niet Olivier B. Bommel en Tom Poes. Ook de uitspraak: 'als u begrijpt wat ik bedoel' is bij velen bekend."
Oosterheert gaat bij zijn presentatie in op Toonders unieke taalgebruik en de filosofische achtergronden die in zijn verhalen een rol spelen. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Vanaf zaterdag 28 januari kan men de expositie 'Als U begrijpt wat ik bedoel, samengesteld uit de verzameling van Pim Oosterheert komen bekijken in oudheidkamer De Negen Turven aan de Dorpsstraat 139 in Benthuizen. In museum de Bommelzolder, Weipoortseweg 33 in Zoeterwoude, is een verzameling van Toonders werk te vinden.