De processie beweegt zich van de Liduina Basiliek over het Stadserf en het Land van Belofte naar de Lange Kerkstraat.
De processie beweegt zich van de Liduina Basiliek over het Stadserf en het Land van Belofte naar de Lange Kerkstraat. (Foto: Roger Pluijm)

Van verre naar de Liduinaprocessie

Nieuws

Sint Liduina en ‘Sint’ Feyenoord, het botste zondagmiddag een beetje. Processieleider Ad Sosef verzocht terrasbezoekers enige kalmte te betrachten, wat natuurlijk in het tegendeel uitpakte.

Door Kor Kegel

De Liduinaprocessie trekt sinds een aantal jaren op de zondag voor Hemelvaartsdag door de binnenstad. De stoet is ingesteld door Henri Egging, bisschoppelijk vicaris en rector van de Liduina Basiliek. ’s Ochtends celebreerde hij de Hoogmis in de basiliek. Daarna sprak hij burgemeester Lamers toe, die er voor het laatst als burgemeester was. Ter herinnering kreeg Cor Lamers het beeldje van Sint Liduina, een replica van het origineel uit 1933.

Na een gebedsmoment in de basiliek ging de processie om 14.00 uur van start. Misdienaars en priesters trokken met vaandels en de reliekschrijn van Liduina het zonnige Schiedam in. Verkeersregelaars maanden automobilisten tot stoppen. Voorbijgangers in Schiedam-Centrum reageerden verbaasd op de processie: “Is dit een christelijke feestdag of zo?” Tenslotte werd die dag de eenwording van de gereformeerde kerken beklonken. Er werden veel foto’s genomen.

Liduina, patrones van de zieken, trekt altijd weer veel bezoekers van buiten Schiedam. Neem het Franse echtpaar uit Straatsburg. Het had er zes uur per auto voor over gehad. Wat was hun drijfveer? Het boek ‘Sainte Lydwine de Schiedam’ van Joris-Karl Huysmans fascineert Frédéric Anton, lid van La Société J.-K. Huysmans. Hij wil er alles aan doen om het 122 jaar oude boek eindelijk in het Nederlands uit te brengen. Als bijkomstigheid was ‘famille’ Anton die middag deelgenoot in het dragen van het vaandel van Onze Lieve Vrouw Rozenkrans.