Het International Dutch Distillers Festival gaat 26 mei van start en wordt geopend op de binnenplaats van het Jenevermuseum.
Het International Dutch Distillers Festival gaat 26 mei van start en wordt geopend op de binnenplaats van het Jenevermuseum. (Foto: Jenevermuseum)

In het Jenevermuseum staat er op het Kopstootfestival een biertje naast

In het pinksterweekend is het Jenevermuseum ‘the place to be’, zegt directeur Diederik von Bönninghausen uitnodigend. Een cocktailworkshop en een Kopstootfestival behoren tot de hoogtepunten.

Door Kor Kegel

Het International Dutch Distillers Festival (IDDF) duurt van vrijdag 26 mei tot en met zaterdag 3 juni en er staan veel activiteiten op het programma met als thema Around Town, maar de piek ligt op de eerste drie dagen.

Around Town

Die eerste vrijdagmiddag vanaf 16.30 uur kun je op de binnenplaats van het museum proosten op het IDDF Around Town en daarvoor staan de bartenders van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam klaar met bijzondere cocktails, zoals je ze niet gauw ergens anders proeft.

Bovendien komt Johanna Jalonen van distilleerderij De Kuyper de speciale Grapefruit Highball serveren. Uiteraard zijn er ook andere drankjes verkrijgbaar, met name de bieren van Stadshaven Brouwerij uit Rotterdam-West. Ter afwisseling zijn er hapjes en live muziek maakt deze gratis toegankelijke openingsparty tot een ongetwijfeld geanimeerd samenzijn tot zo ongeveer 22.30 uur. Diederik von Bönninghausen vraagt wel, om een inschatting te kunnen maken van het aantal belangstellenden, of men zich wil aanmelden via: receptie@jenevermuseum.nl 

Shaken, not stirred

Zaterdag zijn er weer cocktails te nuttigen en daarvoor komen zeer ervaren bartenders naar de cocktailworkshop ‘Shaken, not stirred’. De bartenders geven ook les in hoe je een supercocktail maakt. Ze vertellen over de cocktailgeschiedenis en je kunt er nagenieten van de cocktails die je zelf hebt leren shaken. Bij zonnig weer is de binnenplaats van het museum daar een prima ambiance voor. Deelname aan deze activiteit is overigens alleen mogelijk voor 18-plussers.

Toegang kost dertig euro en er zijn twee sessies, van 14.00 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 17.30 uur.

Nekslag

Een uitdagend evenement is het Kopstootfestival op eerste pinksterdag. Dat festival duurt zowat de hele zondag, dat wil zeggen van 12.00 tot 23.00 uur, en het Jenevermuseum biedt hiertoe gastvrijheid aan Stadshaven Brouwerij. Jenever en bier vormen een eeuwenoude combinatie. Anders dan veel mensen denken is de kopstoot niet een mengsel van jenever en bier. De kopstoot is een glas bier en een kelkje jenever ernaast. Onervaren drinkers moeten ermee uitkijken; daarom heeft de kopstoot ook wel de nog waarschuwender benaming nekslag. Een meer neutraal synoniem is motor met zijspan.

Speciaal ter gelegenheid van het Kopstootfestival heeft het Jenevermuseum een aantal distilleerderijen uitgenodigd om met hun producten een eigen twist te geven aan de bieren van Stadshaven Brouwerij. Dat zijn Sau Spirits, Loopuyt, Juniper Bird, Van Linschoten en Nolet. “Met een speciale kopstoottour vanuit de Stadshaven Brouwerij en het Jenevermuseum is de beleving helemaal af,” staat in de wervende aankondiging.

Toegang kost tien euro.

IDDF

Het IDDF omvat meer activiteiten en deze vinden ook op andere locaties plaats, zoals de Restaurantweek waaraan horecazaken uit de hele regio meedoen (vandaar Around Town), een podium voor Schiedams talent op de Grote Markt, reusachtige kunst op de Schiedamse molens, workshops en muziek in het Stedelijk Museum Schiedam, een Art Route langs de lokale galeries, een stadswandeling met audiotour en een hilarische City Walk.

IDDF wordt afgesloten met een tweedaags festival, ‘IDDF in Concert, op het terrein van de Glasfabriek aan de Buitenhavenweg, met op vrijdag 2 juni Blackbird, Van Dik Hout, Nielson en Davina Michelle en op zaterdag 3 juni Tim Akkerman & The Ivy League, Miss Montreal, Son Mieux en Chef’Special.