Afbeelding

Niet de sportclubs opzij schuiven!

Wat is er nu weer aan de hand? Hoe krijgt Antoinette Laan het voor elkaar om de sportverenigingen tegen de gemeente Schiedam op te zetten? De verenigingen klagen over een totaal gebrek aan communicatie: “Duidelijk is in woord en handelen gebleken dat de gemeente Schiedam de sportverenigingen niet als een serieuze gesprekspartner beschouwt.”

Ze zijn verbijsterd. Het gaat bepaald niet om de minste sportverenigingen. Onder de brief op poten aan het gemeentebestuur staan de namen van vijf voorzitters, Marco Konter van voetbalvereniging Kethel Spaland, Mario Krabbendam van SVV, Patrick Oudhuis van HBSS, Martin Meijer van Hermes DVS en Bernard Dries van handbalvereniging Ventura. Ze vertegenwoordigen een representatief deel van de Schiedamse sportsector en ze maken zich zorgen over het toekomstig beheer en de exploitatie van de sportparken Harga en Willem-Alexander.

Wat er aan de hand is, is dat de gemeente een andere beheerder wil van de sportparken, die ook het beheer van de sporthallen en indoorbanen (en zwembaden?) in Schiedam gaat doen. De gemeente wil daartoe overgaan tot een Europese aanbesteding. Bij bedragen waar het hier om gaat is dat een verplicht nummertje voor de gemeente. Maar de sportverenigingen zijn bevreesd dat de inschrijvende partij aan wie het na de aanbesteding gegund wordt, een commerciële marktpartij is met onvoldoende oog voor de belangen van de sportclubs én hun leden en publiek. De vijf voorzitters schrijven in hun brief dat de gemeente voor sportpark Harga heeft gekozen voor een publiek toegankelijk park. Zou daar dan verandering in komen?

De sportclubs vinden dat er redenen genoeg zijn om er met wethouder Laan over van gedachten te wisselen, maar ze stuiten op een ambtelijke barrière. De verenigingen vinden het als primaire gebruikers van de twee sportparken stuitend dat het aanbestedingstraject geheel buiten hen om wordt geregeld. “Het ambtelijk apparaat gaat stug door en de gemeente acht het blijkbaar onnodig en niet zinvol om de sportverenigingen als volwaardige gesprekspartner te zien,” schrijven ze.

Hoe heeft Antoinette Laan het zo ver kunnen laten komen? Het goede sportklimaat in Schiedam is niet aan ambtenaren te danken, wel aan de sportclubs. Ze  verdienen serieus genomen te worden.

Verwarrend. Chaotisch. Onbegrip. Onacceptabel. Verbijsterend. Geen vertrouwen. Het is lang geleden dat ik een brief aan het gemeentebestuur las met zo veel negatieve kwalificaties. Op zo’n moment kan ik heimwee hebben naar vroegere gemeenteraadsleden als Arie Verlinde, Rein van Raalte, Luud Snel en Will van Wijk, die perfect in staat waren om de gemeente en de sportsector tot een goed onderlig begrip te bewegen.