De vrijwilligers verzamelen zich voor vertrek aan boord van de James Cook.
De vrijwilligers verzamelen zich voor vertrek aan boord van de James Cook. (Foto: Jan Willem de Boer)

Muzikale vaartocht van 175 senioren

Algemeen

Vijftig dolenthousiaste vrijwilligers, onder wie negen verpleegkundigen, hebben zaterdag een gezellige en muzikale vaartocht mogelijk gemaakt voor 175 senioren uit Schiedam. “Het was een geweldige dag,” zeggen organisatoren Fred Fukkink en Pieter van der Most.

Door Kor Kegel

Ze hadden het al driemaal eerder op touw gezet, met volle medewerking van de Spido, sponsors en een groot team van vrijwilligers die de ouderen in alles begeleidden, zodat ze niet met de rollator aan boord van de James Cook hoefden. De begeleiders zorgden voor de bediening en hielpen met de gang naar het toilet.

De James Cook is het paradepaardje van de Spido. De vaartocht was wat de Spido een ‘rondje IJsselmonde’ noemt, dus van de Nieuwe Maas naar de Oude Maas tot aan Dordrecht en dan via de Noord en de Nieuwe Maas terug naar de Maasboulevard in Schiedam.

Daar, bij de blauwe steiger van Waternet, was zaterdagochtend vóór 11.00 uur de opstapplaats. De opgewekte senioren gingen niet alleen een vaartocht tegemoet langs mooie landschappen, maar er stond ze ook een gevarieerd muzikaal programma te wachten met de Schiedamse organist Peet Simons en zanger Gordon Smith. De artiesten waren ingeschakeld door Stichting Muzikaal Schiedam Speelt Voor, waarvan Fred Fukkink en Pieter van der Most bestuursleden en oprichters zijn.

Aan boord gaven Petra van Wouw en Alex Glijn een indrukwekkende demonstratie stijldansen. Ondertussen smeerden de vrijwilligers broodjes en zorgden ze voor gebak en drankjes. Ook de burgemeester was er de hele vaartocht bij, en zeer actief. Cor Lamers had de vorige keer al mee gewild, maar had toen griep. Hij had een inzet alsof hij nog maar net burgemeester was.

,,Het was top!’’ reageerde Fred Fukkink bij terugkeer aan de Maasboulevard. De vrijwilligers maakten de keuken schoon, evenals het passagiersverblijf waar de senioren zich kostelijk hadden geamuseerd. Leonie van Gorcum en haar crew van de Spido complimenteerden ze met de opmerking dat de James Cook schoner terugkeerde dan het schip ’s ochtends was voorafgaande aan de vaartocht.

De 175 ouderen kregen bij vertrek een leuk cadeau en de meesten werden door de vrijwilligers thuisgebracht.