Kunstwerk van Robbert Pauwels in het Schreiershuisje.
Kunstwerk van Robbert Pauwels in het Schreiershuisje. (Foto: PR)

Opening nieuwe expositie in het Schreiershuisje

Algemeen

Op zaterdag 25 februari 2023 wordt om 16:00 uur het nieuwe kunstwerk van beeldend kunstenaar Robbert Pauwels in het Schrei(ers)huisje onthuld. De opening wordt verricht door kunsthistorica en culturele duizendpoot Cilia Batenburg.  

Het eerste wat Robbert Pauwels opviel toen hij het Schreiershuisje aan het Hoofd in Schiedam bezocht, waren de schepen die voorbijvoeren naar de Noordzee; het woord vaarwel bleef in zijn hoofd hangen. Met dat thema heeft hij een muurschildering gemaakt, vaarwel als in ‘vaar goed’; het vaar wel als afscheid. Het is een tafereel geworden van melancholie, prille liefde en de tranen van de matroos. Dit alles wordt door kabels van touw omlijst. Robbert Pauwels (1983) maakt tekeningen, installaties, sculpturen en muurschilderingen. Zijn werk valt op door een transparante en zwierige stijl van schilderen, direct op de muur. Een aquarelachtig effect wordt bereikt door de verf die hij ter plekke maakt, namelijk puur pigment vermengd met caseïne als bindmiddel. Gedreven door een verscheidenheid aan persoonlijke en collectieve herinneringen verwerkt hij in zijn werk het circulaire bestaan van de mens met zichzelf als middelpunt.
Het Schrei(ers)huisje is een belangrijk monumentaal gebouwtje binnen het cultureel erfgoed van Schiedam en specifiek in de wijk Zuid. In 2012 is een start gemaakt met een culturele invulling van het huisje. De historie en identiteit van dit monumentale huisje en de combinatie van woord en beeld staan hierbij centraal. Om de drie à vier maanden wordt een kunstenaar gevraagd er een tijdelijk kunstwerk te realiseren. Dit project wordt sinds 10 jaar geprogrammeerd door Sjef van Duin en Esther Zitman.
Voordat het Schrei(ers)huisje er stond was er een politiepost. Deze was uitgerust met een hoogwaterklok die werd geluid als er hoog water dreigde. Bewoners van de Voorhaven en de Hoofdstraat werden op deze manier gewaarschuwd om maatregelen te nemen. In de jaren dertig van de 20e eeuw is de oude politiepost vervangen voor dit huisje. De belangrijkste functie was toen arbeiders beschutting te bieden bij het wachten op de veerpont naar de RDM - Rotterdamse Droogdok Maatschappij aan de overkant.

Voor meer informatie zie: www.schreiershuisje.com.