Joke Ballijns
Joke Ballijns (Foto: )

Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: ‘Heerlijk die reacties’

Column

Dat lijn 21 misschien gaat verdwijnen en dat ik twee weken geleden in mijn column erover heb geschreven, nou dat heb ik geweten, wat een reacties, heerlijk. Omdat je de afgelopen twee weken geen krant kon openslaan, of er stond een artikel over dit onderwerp geschreven. Nu ben ik echt niet in de veronderstelling dat men daar bij de MRDH deze commentaren onder hun ogen krijgen, dus heb ik mijn column maar doorgestuurd naar informatie@mrdh.nl en waarachtig ik krijg een positieve reactie.
Op mijn mail reageert Pim Uijtdewilligen die mij bedankt voor mijn persoonlijke reactie en gaat mijn reactie mee laten wegen in de uiteindelijke plannen, waar komende zomer een besluit over wordt genomen. Bingo denk ik gelijk en moet aan mijn collega columnist Kor Kegel denken en aan iedereen die over het vermoedelijke verdwijnen van lijn 21 geschreven heeft: gewoon uw reactie doorsturen en misschien worden ze daar wakker als zij uw reacties daadwerkelijk lezen en daardoor weten wat er echt in Schiedam en zeker de Woudhoek speelt. Hier ligt ook een taak voor het gemeentebestuur, want zeg nou zelf een behoorlijk grote stad, zonder fatsoenlijke bereikbaarheid, dat wil je toch niet in 2023? Daarbij denk ik (zeker omdat ik tot de doelgroep behoor) aan de oudere mensen die slecht ter been zijn, het extra vervoer wat er voor deze groep beschikbaar is, laat veel te wensen over.
Regiotaxi kampt met een tekort aan chauffeurs. Het regent klachten. Ik maak het geregeld zelf mee, dat ondanks dat ik een indicatie heb voor taxivervoer, er toch een hoge grote bus komt voorrijden, waar ik echt niet in kan komen. Ook vrienden uit mijn omgeving maken veel problemen mee, te laat, te ver geparkeerd staan of veel te vroeg ophalen. Chauffeurs die de weg niet weten en niet met de TomTom overweg kunnen, geen Nederlands spreken, kortom het is geen pretje als je van dit vervoer afhankelijk ben en de Engelse taal niet machtig ben.
Volgens mij zit er in Ede op de planning niet iemand die de straten en wijken kent, want de chauffeurs rijden kriskras door Schiedam, met als gevolg: oponthoud. Als ik als advies geef dan bel je toch Argosmobiel dan is het grootste probleem voor de mensen dat deze op zaterdag en zondag maar tot 17.00 rijden. Ja Argosmobiel is zo succesvol dat ook daar problemen zijn met het vinden van vrijwilligers. Zij rijden en zijn afhankelijk van vrijwilligers en ondanks dat er tekorten zijn, vind ook maar eens mensen die met het weekend tot 20.00 uur willen rijden, ook deze mensen hebben thuis families en hun bezigheden. Maar dan krijg ik mijn stempassen in de bus en volgt een volgend probleem: op wie ga ik stemmen? Ik vind dat iedereen een beetje verplicht is om van zijn stemrecht gebruik te maken, maar deze keer vind ik het echt moeilijk. Ik ga de diverse stemwijzers eens proberen, maar stemmen ga ik, U ook?