Burgemeester Lamers overhandigt bruidspaar Lemans-Schoots een prachtige tuil bloemen
Burgemeester Lamers overhandigt bruidspaar Lemans-Schoots een prachtige tuil bloemen (Foto: Marius Schinkel)

65 jaar bruidspaar Lemans-Schoots

Algemeen

Met een prachtige tuil bloemen in de hand drukt burgemeester Cor Lamers op maandag 20 februari op de bel bij het echtpaar Henk Lemans en Lies Lemans-Schoots. Hij feliciteert hen van harte met hun 65-jarig huwelijksjubileum. Echtpaar Lemans: “Wij vinden het heel bijzonder dat de burgemeester de moeite neemt om persoonlijk langs te komen.”

Door Kathy Huitema

Henk en Lies kijken met veel genoegen terug op hun 65 huwelijksjaren. “Eigenlijk kennen we elkaar al ons hele leven. Onze ouders waren vrienden en zodoende weten wij niet beter dan dat we elkaar kennen.” Dat wordt anders als Henk - die in dienst zit - Lies een avondje mee uit vraagt. Ze blijven slapen bij Henks ouders. Hij moet de volgende dag weer met de eerste trein naar de kazerne en hij geeft Lies bij het afscheid een zoen. Dat ziet Henks zus en ze vertelt aan de familie: “Ik denk dat ze verkering hebben, hij nam zo hartelijk afscheid van haar!” Zus heeft gelijk: het is ‘aan’ tussen Henk en Lies. Als Henk uit dienst komt, gaat hij aan het werk als automonteur. Lies is coupeuse, werkt een jaar op een atelier, wordt daarna leerling-verkoopster in een herenmodezaak om uiteindelijk bij Martens als verkoopster aan de slag te gaan. Lies: “Zelfs toen ik getrouwd was mocht ik blijven werken, dat was heel bijzonder in die tijd.”
Na vier jaar verkering krijgen ze woonruimte aangeboden. Daar moet een keuken worden ingebouwd en een geiser worden geplaatst. “Een geiser plaatsen?” wordt hen gevraagd. “Dan moet je getrouwd zijn, anders krijg je daar geen toestemming voor!” Reden voor Henk en Lies om op 22 januari 1958 naar het Rotterdamse stadhuis te stappen en ‘s morgens om 9.00 uur gratis te trouwen. Daarna gaan ze weer naar hun werk.
Het kerkelijk huwelijk wordt op 11 februari 1958 ingezegend in de Provenierskerk in Rotterdam. Lies trouwt in haar zelfgemaakte trouwjapon. “Toen ik achttien was maakte ik voor het eerst een trouwjurk, voor mijn zus. In totaal heb ik er vijf gemaakt, waaronder die van mezelf. Een prachtige robe van kant, met satijnen onderjurk.”
Echtpaar Lemans krijgt drie zonen en verhuist in 1959 naar Schiedam, waar ze een ruime woning aan de Singel betrekken. “Daar hebben we jaren met veel plezier gewoond. Allebei dicht bij ons werk.” Henk gaat op 59-jarige leeftijd in de VUT. Samen doen ze tot op hoge leeftijd vrijwilligerswerk. Nu genieten ze van elkaar, en van het fraaie uitzicht vanuit hun woning. “We vervelen ons geen moment!”