Technasiumleerlingen Madelon (links) en Lamia (rechts) tonen trots de maquette van hun klimaatbestendige schoolplein voor scholengemeenschap Spieringshoek.
Technasiumleerlingen Madelon (links) en Lamia (rechts) tonen trots de maquette van hun klimaatbestendige schoolplein voor scholengemeenschap Spieringshoek. (Foto: Rob van der Drift, NME-centrum / Stichting Milieu Dichterbij)

Leerlingen Spieringshoek presenteren ontwerpen voor klimaatbestendig schoolplein

Algemeen

Kalm en vaardig presenteerden leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek hun ontwerpen voor een hoosbui- en hittebestendig schoolplein. Ouders en een enkele opa en oma luisterden geboeid. De jongeren hadden 2 maanden aan de opdracht gewerkt voor het vak Onderzoek en Ontwerpen. Natuurdocent Rob van der Drift en adviseur Alfred van ’t Hoff waren ook bij de presentatie aanwezig. “Ik heb heel wat interessante dingen gehoord en gezien.”

Door Isolde van Overbeek

Begin december kreeg de klas van Marieke Mooiman, docent technasium op scholengemeenschap Spieringshoek, de opdracht om een klimaatbestendig schoolplein te ontwerpen. Het idee was afkomstig van Alfred van ’t Hoff, afkoppeladviseur bij de gemeente Schiedam. Hij combineerde de plannen van de school voor nieuwbouw met het gegeven dat Nederland in de toekomst steeds vaker te maken zal krijgen met extremer weer door klimaatverandering. Een geschikt moment om leerlingen te laten nadenken over een plein dat bestand is tegen extreme regenval, droogte en hitte.

Klein dorpje

Kennis en inspiratie deden de 28 havo-1-leerlingen op bij het NME-centrum, de Groene Raat en basisschool De Vlinder. “Bij het NME-centrum ontmoetten we een man, die een klein dorpje liet zien. Daarvan leerden we dat water sneller weggaat met gras”, vertelde Daan tijdens de presentatie van zijn groepje. Hij doelde op de watertafel, die natuur- en milieudocent Rob van der Drift van het NME-centrum / de Stichting Milieu Dichterbij op 2 februari had gedemonstreerd.
Een schoolplein is niet zomaar klimaatbestendig. De technasiumleerlingen moesten bij hun ontwerp rekening houden met basiseisen als regenwaterafvoer, temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn. Maar de schoolleiding had ook nog een wensenlijstje. Zij wilde graag dat het schoolplein tevens multifunctioneel, gemakkelijk te onderhouden en vandalisme- en onkruidbestendig is. Verder moet het geschikt zijn voor sporten en zijn er vluchtroutes aanwezig. Afkoppeladviseur Van ‘t Hoff was onder de indruk van de vele vereisten. “Door die gelaagdheid is het een echte technasiumopdracht”, legde docent Mooiman uit.
De jongeren hadden ook maquettes gemaakt van hun ontwerp. Elk schoolplein op schaal was wel voorzien van bomen, een sedumdak of gras. “Het is belangrijk om veel groen te hebben en water vast te houden, want het wordt steeds warmer”, zei Madelon over het ontwerp, dat zij met haar groepje had gemaakt.

Verfrissing

Voor haar en haar 3 groepsgenoten is een klimaatbestendig schoolplein niet alleen een plek waar bomen voor verfrissing zorgen en een fontein verkoeling brengt in de zomer. Je kunt er ook spelen en je voelt je er veilig. Maar bovenal: “We beschermen er onze planeet mee.” Opdrachtgever Van ‘t Hoff was samen met natuurdocent Van der Drift heel tevreden over de resultaten. “De leerlingen hebben er goed over nagedacht”, zeiden ze tegen docent Mooiman. Van ‘t Hoff: “Ik heb heel wat interessante dingen gehoord en gezien.”