RSB-secretaris Peter de Weerd overhandigt voorzitter Theo van Zessen (links) een wisselbeker voor de komende clubkampioenschappen. (Foto: UWM/gsv)
RSB-secretaris Peter de Weerd overhandigt voorzitter Theo van Zessen (links) een wisselbeker voor de komende clubkampioenschappen. (Foto: UWM/gsv)

Eeuwfeest voor Het Zwarte Paard

Het zou niet de eerste keer zijn, dat de Schiedamse burgervader een jubileum van een sportvereniging opluistert met de Koninklijke Erepenning. Dat deed hij bij Hermes DVS, Juventus, Excelsior'20 en PPSC. 

Die ceremonie ontbrak maandag op de clubavond van de sinds zaterdag honderdjarige Schaakvereniging HZP/Schiedam. Geen schaker overboord: ze braken het hoofd wel over het ontwikkelingen, die zich tijdens hun onderlinge partijtjes schaken en snelschaak, op de 64 velden afspeelden. Daar ging niettemin toch eerst, omdat de Rotterdamse Schaak Bond, de leeftijd van HZP niet over het hoofd had gezien, een officieel momentje aan vooraf. Met een pakketje onder de arm vertelde secretaris Peter de Weerd, dat  Het Zwarte Paard wel heel oud was, maar in de regio niet de oudste. "Er zijn vijf clubs ouder. Maar honderd jaar is hoe dan ook een geweldige leeftijd."  Daarna opende hij het pakketje en overhandigde voorzitter Theo van Zessen een wisselbeker, die in de komende honderd jaar de inzet wordt van het clubkampioenschap. 

Het is de eeuweling niet altijd voor de wind gegaan, schetst HZP-secretaris Jan Verveen. "Er zijn, nadat bijvoorbeeld wat leden afhaakten, echt wel eens momenten geweest, dat we dachten: waar moet dit heen. Niet dat schaken uit is. Maar jongeren kiezen tegenwoordig nogal eens voor de computer en spelen d0jn tegen een machine. Die maakt geen fouten. Tegen een mens schaken is veel leuker. En zeker ook gezelliger.." Met zo'n dertig leden is HZP één van de grotere schaakclubs. "Zo kunnen we ook een team formeren om aan de competitie deel te nemen. Bovendien groeien we. De club houdt het nog wel even vol." 

Meer info is re vinden op hzpschiedam.blogspot.com.