Naast de rijbanen is rechts ruimte gereserveerd voor een verlengde tramlijn.
Naast de rijbanen is rechts ruimte gereserveerd voor een verlengde tramlijn. (Foto: Streetview)

Tramlijn weg? Kapitaalvernietiging!

Als de tramlijn naar Woudhoek wordt opgeheven, is dat geheel in strijd met wat de gemeente Schiedam altijd voor ogen heeft gehad, namelijk verlenging van de tramlijn naar het toekomstige station Kethel.

Door Kor Kegel

Dat zegt Chris Zijdeveld, oud-wethouder voor ruimtelijke ordening en verkeer in Schiedam. Hij wijst op de ruimte die voor een verlengde tramlijn reeds gereserveerd is vanaf het huidige eindpunt tot onder het spoorviaduct van de ’s-Gravelandseweg nabij Het Windas en de Gamma. Bij de bouw van dat viaduct is zelfs al rekening gehouden met een verdubbeling van de spoorlijn Schiedam-Delft, waar een station Kethel impliciet bij hoort.

De spoorlijn Schiedam-Delft (onderdeel van de Oude Lijn) kruist de ’s-Gravelandseweg tweemaal, namelijk ook ter hoogte van de Pathé-bioscoop en de brandweerkazerne, maar Chris Zijdeveld doelt op de noordelijke kruising. De onderdoorgang is berekend op inpassing van een tramverbinding tussen Schiedam-Noord en het beoogde station Kethel.

“Gaat dat allemaal niet door, dan kunnen we gerust spreken van een enorme desinvestering,” zegt hij. Halverwege zijn 20-jarig wethouderschap werd in 1984 tramlijn 1 uit Rotterdam vanaf de Koemarkt verlengd naar de Broersvest en Schiedam-Noord. De gemeente Schiedam heeft altijd gepleit voor de realisatie van station Kethel, maar de hogere overheid drong aan op compacte bebouwing van het gebied rond het station om het draagvlak te vergroten. “De hogere overheid vergeet gemakshalve dat met de stadsuitbreiding in Woudhoek, Spaland en Sveaparken al groot draagvlak is opgebouwd. De tramlijn had al lang moeten zijn verlengd,” zegt hij.

Het schrappen van de tram naar Woudhoek staat in een plan van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Dat plan mikt op een toekomstvast tramnet in de Rotterdamse regio. De MRDH wil wel de tramrails in Woudhoek handhaven, voor het geval na de bouw van station Kethel naar voren komt dat een tramverbinding toch beter is dan de buslijn die nu wordt voorgesteld. Die buslijn zou ook Schiedam-Centrum en Schiedam-Noord via de ’s-Gravelandseweg met elkaar kunnen verbinden.

Oud-wethouder Zijdeveld vindt een tramlijn over de ’s-Gravelandseweg logischer en verstandiger. “Ik vraag mij af of de MRDH wel weet dat de gemeente Schiedam en de RET destijds investeerden in een toekomstvaste tramlijn,” zegt hij vilein.