Coördinator Leon Verzijden.
Coördinator Leon Verzijden. (Foto: PR)

Leerwerkplaats De Steigers Schiedam opgezet met afgepakt crimineel vermogen

Jongeren uit heel Schiedam krijgen vanaf eind april in leerwerkplaats De Steigers Schiedam de kans om vakkennis op te doen van ouderen. 

In het voormalig wijkgebouw aan de Dwarsstraat 42 in Zuid, gaan coördinator Leon Verzijden en ervaren vaklieden aan de slag met jongeren en zij-instromers van circa 16 tot 35 jaar. De gemeente Schiedam kan de leerwerkplaats opzetten met afgepakt crimineel vermogen, dat minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid direct ten goede wil laten komen aan de wijk. Zij komt De Steigers Schiedam eind april zelf openen!
Het kabinet besloot in het coalitieakkoord om afgepakt geld van criminelen te investeren in de wijk waar die criminelen actief waren. In Schiedam werd een aantal panden in beslag genomen, waarvan de opbrengst niet naar de staatskas gaat, maar als eerste project in Nederland naar de leefbaarheid van Zuid. "Misdaad loont niet, maar in dit geval profiteert wél de hele wijk”, aldus burgemeester Lamers. "De opbrengst van het crimineel bezit brengen we terug in de wijk door te investeren in onze jongeren. We bieden ze een plek waar ze onder goede begeleiding aan zichzelf kunnen werken. We willen graag de vakkennis en kunde van wijkbewoners gebruiken om jongeren meer toekomstperspectief te geven en ze beter weerbaar te maken tegen de verleidingen van criminaliteit.”

Verder op weg

Leon Verzijden gaat zich als coördinator inzetten voor De Steigers Schiedam: "Ik woon zelf in Zuid, spreek de taal van de straat en vind het heel leuk om jonge mensen te helpen ontwikkelen. In mijn agenda probeer ik altijd ruimte in te lassen, zodat ik er gewoon kan zijn als dat nodig is. Ik heb geen 9-to-5-mentaliteit. Helpen doe ik graag, maar ik stel ook graag duidelijke grenzen."
De Steigers Schiedam wordt een leerwerkplaats van, door en voor de wijk waar jongeren en zij-instromers zonder duidelijk toekomstperspectief, met vakkennis naar een beroep worden geleid. Zo gaat een klussendienst jongeren leren hoe ze apparatuur kunnen repareren, leiden professionele kappers op voor het kappersvak en gaan vier koks jongeren warmdraaien tot toekomstige koks. In het Computercafé kunnen ze computercursussen volgen, computers leren repareren en leren hoe ze een eigen website of webshop kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van de vraag, kan het aanbod groeien met bijvoorbeeld elektriciteit, lassen, metselen en thuiszorg. Ondernemers wordt gevraagd naar ondersteunende stageplekken.
De Steigers Schiedam werkt samen met wijkgebonden sociaal-maatschappelijke organisaties en met het gemeentelijk jongerenwerk. Kijk voor meer info op www.desteigersschiedam.nl.