Fotograaf Marius Schinkel gefopt en gefeliciteerd!
Fotograaf Marius Schinkel gefopt en gefeliciteerd! (Foto: Jan van der Ploeg)

Veertien gedecoreerden in Schiedam

Cor Lamers werd in 2013 burgemeester van Schiedam en speldde in tien jaar 148 lintjes op revers, waarvan de laatste veertien op de dag voor Koningsdag. Er werden elf stadgenoten benoemd tot Lid- en drie tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lamers stopt 1 juni 2023 als burgemeester. Hij roemde de gedecoreerden voor het vele werk dat zij als vrijwilliger verzetten. Lamers: "U bent vriendelijk, heeft het hart op de juiste plek, bent onbevangen, sociaal, en cijfert zichzelf weg. Bescheidenheid siert u. De Koninklijke onderscheiding komt u toe." Werden de te onderscheiden personen eerdere jaren met een smoes naar het Stadskantoor gelokt, Lamers bezoekt hen de laatste jaren op de plek waar zij hun vrijwilligerswerk doen. Zoals bij Marius Schinkel. Hij krijgt zijn lintje voor vijftig dienstjaren bij de Ziekenomroep Schiedam. Maar ook voor zijn werk als fotograaf voor de gemeente. Gaat burgemeester Lamers op bezoek bij 100-jarige, echtparen die 65 jaar of langer getrouwd zijn, dan maakt Marius een foto en bezorgt deze later bij de eeuwelingen en echtparen. Lamers fopte de fotograaf bij het nemen van de foto bij een 65-jarig koppel. "Het gaat niet om hen, maar om jou! Je bent voorgedragen voor een lintje, en dat verzoek is ingewilligd." Zo legde de burgemeester heel wat verrassingsbezoekjes af. Ook bij Anneke de Vaal, oprichtster van het koor De Vlaardingse Smarties. Het koor verzorgde een vrolijk en kleurrijk optreden tijdens de lintjesregen.

Door Kathy Huitema

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Het heeft Zijne Majesteit behaagd te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer Kees Boekweit. Hij is actief bij de Stichting Calorische Werktuigen en zet zich al ruim veertig jaar met zijn niet aflatende kennis, kunde, visie, doorzettingsvermogen en aanstekelijk enthousiasme in voor behoud van het maritieme erfgoed.

De heer Jan De Bruin is al sinds 1980 vele uren per week bezig met zijn werkzaamheden als wedstijdsecretaris bij voetbalvereniging PPSC. Ook voor de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam zet hij zich al jaren met veel enthousiasme in.

Mevrouw Karin Cox is bijna twintig jaar de spin in het web bij Stichting Handboekbinden. Met haar inzet houdt zij een oud ambacht in stand. Ook is zij de rots in de branding bij de organisatie van de jaarlijkse Boekkunstbeurs, met 125 standhouders.

De heer Aad Crama is een bijzonder enthousiast vogelliefhebber. Sinds 1994 zet hij zich in voor diverse bestuursfuncties bij verschillende vogelverenigingen. Hij wordt gezien als een echte ambassadeur van de kanariesport.

De heer Gerard Geenen is, bijgestaan door zijn echtgenote, sinds jaar en dag de drijvende kracht achter de ouderengym bij seniorenvereniging Soos Blauwhuis. Ook is hij lid van de technische commissie van de VvE de Eendragt, bloeddonor en lid van een stembureau bij verkiezingen.

De heer Frans Hamerslag is zestien jaar raadslid geweest in de gemeenteraad. Bij het zogenoemde defungeren als raadslid na een periode van meer dan twaalf jaar wordt een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Bij de onderscheiding hoort een bos bloemen. Frans Hamerslag had te kennen gegeven het boeket niet in ontvangst te willen nemen, in het kader van duurzaamheid en omdat de belasting voor het milieu.

De heer Marius Schinkel is al vijftig jaar actief bij de Ziekenomroep Schiedam als technicus en programmaleider. Ook fotografeert hij voor gemeente Schiedam de 100- en meerjarige stadgenoten en 65-jarige bruidsparen die door de burgemeester worden bezocht.

Mevrouw Anneke de Vaal richtte in 2005 het koor De Vlaardingse Smarties op. Dit koor is uitgegroeid tot een begrip in Vlaardingen en omstreken met een ledenbestand van 70. Veel Schiedammers en Vlaardingers beleven hier, zowel in het koor of als toeschouwer, veel plezier aan.

Mevrouw Ingrid Verhoeven ging als kind al met haar beide ouders mee naar de Scouting. Zij is uitgegroeid tot de drijvende kracht binnen de Taizé-groep. Binnen Stichting VNFG, die zich inzet voor een waardige viering van feest- en gedenkdagen, is zij een schakel tussen bestuur en de inwoners. Ook zet zij zich in als vrijwilliger voor de afdeling tafeltennis van de Nederlandse Politie Sportbond.

De heer Jos Over de Vest is al veertig jaar actief als lector voor de deelgemeente St. Jacobus en Martinus, nu onderdeel van RK-parochie De Goede Herder. Daarbij verzorgt de heer Over de Vest sinds 2007 tevens de ledenadministratie. Sinds 1993 is hij onafgebroken redacteur van het verenigingsblad De Bazuin van Muziekvereniging Sint Radboud.

Mevrouw Leni Vredebregt-van Holst is sinds de oprichting in 2007 de drijvende kracht achter buurthuis Het Zimmertje, dé plek in de wijk Groenoord waar oudere bewoners kunnen binnenlopen voor gezelligheid, afleiding, plezier en troost. Zij is ook de initiatiefneemster voor het Zimmerkoor, waaraan veel bewoners plezier ontlenen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Het heeft Zijne Majesteit behaagd te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer Marcel Houtkamp. Hij heeft, na inmiddels 44 jaar zeer actief te zijn geweest in de lokale politiek, afscheid genomen van het bestuurlijke leven. Zijn verdiensten voor de stad zijn bijzonder groot. Hij heeft zich zowel als vrijwilliger, raadslid en als wethouder buitengewoon actief ingezet voor Schiedam.

De heer Gerard Sparla is de drijvende kracht achter het Wenneker: een prachtig, modern filmhuis in een cultureel-erfgoedlocatie. Bijna veertig jaar is hij betrokken bij het filmhuis. Daarnaast geeft hij zijn tijd en expertise op vrijwillige basis ook aan andere culturele evenementen in Schiedam, zoals het Suikerzoet Filmfestival.

De heer Rob Wassenaar heeft door de jaren heen veel verschillende bestuursfuncties bekleed. Hij is twintig jaar secretaris van Neerlandia, de Landelijke Vereniging van Kantoren voor Vaste Goederen in Nederland. Ook is hij vanaf 2005 als bewoner van de Tuinlaan actief lid van de Belangen- en Bewonersvereniging De Plantage.