De RET wil deze bomen gekapt zien en daar maken de Bomenridders bezwaar tegen.
De RET wil deze bomen gekapt zien en daar maken de Bomenridders bezwaar tegen. (Foto: Huib Sneep)

Niet alle bomen langs metrolijn weg

De RET spreekt tegen dat alle bomen binnen tien meter afstand van tram- en metrolijnen gekapt moeten worden. Dat is geen staand beleid, zegt een woordvoerster.

Door Kor Kegel

Dat is echter wel naar voren gebracht tijdens een procedure om vier bomen langs de Hoekse Lijn in Schiedam te kappen. De bomen zouden het spoortalud ondermijnen en binnen tien meter van de rails staan, wat onwenselijk is, werd namens de RET gesteld. Stichting Bomenridders Schiedam schrok daarvan, want behalve dat de vier bedreigde bomen gezond zijn en het talud juist beschermen, zou er een precedentwerking van uitgaan, die honderden bomen langs RET-lijnen in de Rotterdamse regio het leven kunnen kosten.

Maar dat is dus niet zo, zegt de RET-woordvoerster. Of het dan van de RET een gelegenheidsargument is geweest om de rechter te overtuigen dat de vier bomen bij station Nieuwland weg moeten, kan ze niet nagaan. “Geen idee.”


De Bomenridders vinden het typisch dat de gemeente Rotterdam de stad wil vergroenen en dat de RET als gemeentedienst daar niet aan meedoet. De woordvoerster geeft aan dat de kapvergunning voor de bomen bij station Nieuwland is aangevraagd door de gemeente Rotterdam, weliswaar op verzoek van de RET, maar dus met instemming van het gemeentebestuur van Rotterdam. Het is nu aan de gemeente Schiedam om te beslissen over het bezwaarschrift van de Bomenridders tegen de kap. In eerste instantie wilde de gemeente er wel aan meewerken, maar de Bomenridders vonden in hun argumenten gehoor bij de voorzieningenrechter van de Rotterdamse rechtbank, mr. Jenneke Fransen. Daarom mag de RET niet tot kappen overgaan totdat de gemeente Schiedam over het bezwaar van de Bomenridders heeft beslist.

De RET geeft aan dat er geleerd moet worden van een taludverschuiving langs de Hoekse Lijn in Vlaardingen. De RET wil de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) kunnen garanderen dat de Hoekse Lijn na de ombouw van trein- tot metrolijn voldoende stabiel is.

De Bomenridders stellen dat de wortelstructuur van de bomen over tientallen vierkante meters juist de stevigheid van het talud waarborgen. Vanaf 1893 hebben er zware goederentreinen en passagierstreinen over de spoordijk gereden, zonder probleem. En nu met lichtere metrotoestellen zou er wel gevaar zijn? Ze vinden dat onwaarschijnlijk.