Witgoedregeling tegen energiearmoede

Verduurzamen van de gemeentelijke witgoedregeling om energiearmoede tegen te gaan. Dat is het initiatiefvoorstel dat GroenLinks-raadslid Serkan Kilickaya vandaag heeft ingediend bij de gemeente Schiedam.
Het voorstel houdt in dat Schiedammers met een laag inkomen een voucher krijgen waarmee zij hun oude, energieslurpende witgoed kunnen vervangen voor een energiezuiniger alternatief. Het voorstel heeft niet alleen voordelen voor huishoudens met een laag inkomen, maar ook voor het milieu.
Het voorstel van Kilickaya is gericht op het verminderen van energiearmoede en het verlagen van de CO2-uitstoot. Door het gebruik van oude en inefficiƫnte apparatuur kan het energieverbruik van een huishouden aanzienlijk toenemen, wat leidt tot hogere energiekosten en een grotere belasting van het milieu.

Het vervangen van oude apparatuur voor een energiezuiniger alternatief kan huishoudens helpen om hun energierekening te verlagen. Afhankelijk van de leeftijd van het apparaat dat wordt vervangen, kan een huishouden jaarlijks zo'n 110 euro besparen op de energierekening.
Het voorstel van Kilickaya is niet alleen gunstig voor huishoudens met een laag inkomen, maar ook voor het milieu. Door het vervangen van oude apparatuur wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan het verminderen van de klimaatverandering.
Het voorstel van Kilickaya is nu ingediend bij de gemeente Schiedam. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu vier weken de tijd om te reageren op het voorstel. Daarna, is de verwachting, zal het voorstel geagendeerd worden voor de eerstvolgende raadsvergadering, die gepland staat op 30 mei.