Jules Bijl wordt waarnemend burgemeester van Schiedam.
Jules Bijl wordt waarnemend burgemeester van Schiedam. (Foto: Esther fotografeert.)

Jules Bijl (65) springt in als waarnemend burgemeester

Nieuws

De 65-jarige Jules Bijl is benoemd tot waarnemend burgemeester van Schiedam. De benoeming gaat vrijdag 2 juni in. Op die dag vertrekt Cor Lamers en de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, kon nog niet voorzien in een opvolger, vandaar een waarnemer.

Door Kor Kegel

Jules Bijl woont in Voorburg, waar hij tot maandag 6 maart waarnemend burgemeester was. De fractievoorzitters in de Schiedamse gemeenteraad hebben inmiddels met Bijl gesproken en ze herkennen zich in de voordracht van de Commissaris van de Koning. Ze zien de waarneming door Bijl met vertrouwen tegemoet. Na de zomer zal de procedure voor een nieuwe door de Kroon benoemde burgemeester worden gestart.

Jaap Smit heeft Cor Lamers eervol ontslag verleend. Lamers was dertig jaar burgemeester, waarvan tien en een half jaar in Schiedam. Daarvoor was hij wethouder in Spijkenisse en burgemeester van Bleiswijk en Houten. Jilles Gerrit Bijl houdt van oplossingsgericht denken. Het burgemeesterschap neemt hij zeer serieus. “Het is geen stageplek; je moet vol aan de bak. Er komt veel op de gemeenten af. We worden steeds meer betrokken bij rijksproblemen.”

Hij is geboren in Rotterdam op vrijdag 10 januari 1958. Hij groeide op in Schiedam en ging in Vlaardingen naar het Groen van Prinstererlyceum. Daarna studeerde hij staatsrecht en bestuursrecht. In 1983 begon hij zijn loopbaan bij de provincie Zuid-Holland. In 1990 werd hij gemeentesecretaris van Boskoop en in 1992 gemeentesecretaris van Stadskanaal. Hij deed ruime ervaring op in het openbaar bestuur. In 1996 werd hij directeur van het kabinet van de gouverneur van de Nederlandse Antillen, Jaime Saleh, op Curaçao. In september 1999 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Eemnes en daarnaast was hij vanaf 2002 ook een jaar waarnemend burgemeester van Montfoort.

In 2004 maakte hij een uitstapje naar de zorgsector, waar hij een managementpositie kreeg. In 2010 keerde hij terug naar Curaçao om opnieuw directeur te worden van het kabinet van de gouverneur van de Nederlandse Antillen; Frits Goedgedrag, maar in dat jaar werden de Antillen als land opgeheven en werd Jules Bijl directeur van het kabinet van de gouverneur van Curaçao, eerst Frits Goedgedrag en vervolgens Adèle van der Pluijm-Vrede (waarnemend) en Lucille George-Wout. In augustus 2015 werd hij ambassadeur van Nederland op Trinidad en Tobago met als standplaats Port of Spain. Van daaruit was hij ook Nederlands ambassadeur voor zeven andere staten in de Caraïben.

Op donderdag 24 september 2020 werd hij in Vlaardingen wethouder voor D66, maar al binnen een jaar werd hij (per woensdag 1 september 2021) benoemd tot waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Met ingang van maandag 6 maart werd oud-Schiedammer Martijn Vroom burgemeester van Leidschendam-Voorburg na acht jaar burgemeester te zijn geweest van Krimpen aan den IJssel.