Spelers en publiek tijdens de voorstelling 'Het vergissingsbombardement' van 21 mei 2023
Spelers en publiek tijdens de voorstelling 'Het vergissingsbombardement' van 21 mei 2023 (Foto: Antoinette Rijntalder)

Nog vier keer voorstelling “Het Vergissingsbombardement” te zien

Nieuws

Jongeren van het Schiedamse theatergezelschap De Stokerij spelen nog vier keer in de buitenlucht de theatervoorstelling ‘Het vergissingsbombardement’. Arletta de Keizer, Bente Windhorst en Catalina van Spijk kruipen in de huid van Emma. Een Schiedams meisje dat 12 jaar is als de Tweede Oorlog begint.

Felix Wilbrenninck, Ise Montens en Stan Vos spelen Henry, een Amerikaanse jongen die ook 12 jaar is als de oorlog begint. Op 31 maart 1943, ze zijn dan 15 jaar, raken hun levens elkaar op fatale en dramatische wijze. Theatermaakster Anne Rats brengt de verhalen van Emma en Henry samen en verweeft ze met wat haar eigen vader, Fons Rats, over de oorlog vertelde. Hij is 8 jaar als de oorlog begint en groeit op in Arnhem. Anne speelt in de voorstelling onder andere haar vader, oorlogsverslaggever, burgemeester en commandant. 

Bommen Schiedam-West

Tijdens de Tweede Wereld oorlog waren er in Nederland meerdere vergissingsbombardementen, waaronder in Schiedam. Bommen van de geallieerden die bedoeld waren voor de Rotterdamse en Schiedamse havens en voor scheepswerf Wilton Fijenoord kwamen terecht in straten van Schiedam-West, bijvoorbeeld in de Aleidastraat, hoek Nicolaas Beetstraat/Vlaardingerdijk, Veenlantstraat, Jan Steenstraat, Van Ostadelaan, Frans Halsplein en Burgemeester Knappertlaan. Ook het Gemeenteziekenhuis in de Nassalaan werd geraakt tijdens een van de vergissingsbombardementen.

Emoties

In de voorstelling verliest Emma, die vlakbij het ziekenhuis woont, haar vader, moeder en oudere broers. En Henry? Hij is een veel te jonge, Amerikaanse piloot die de bommen gooide. De voorstelling maakt veel indruk. Bezoekers herkennen hun eigen verhaal, of dat van hun vader, moeder, opa, oma of andere familieleden. Maar er zijn ook bezoekers die niet weten dat er in de oorlog bommen vielen op Schiedam.
De acteurs van 14, 15 en 16 jaar oud en vinden het heel bijzonder om de voorstelling te spelen. Al bij het lezen van het script voelden zij de emoties in het verhaal. Maar ook de plek is bijzonder, heel anders dan spelen in het theater. Ze helpen mee bij het voorbereiden en opruimen en mengen zich tussen het publiek.
Na afloop krijgen de spelers veel complimenten. Bezoekers vertellen ook hun eigen verhaal en komen zelfs met foto’s. Een meneer liet foto’s zien van het getroffen ziekenhuis, waar zijn moeder in de oorlog werkte. Heel bijzonder was ook dat een mevrouw van te voren vertelde dat ze zenuwachtig was voor de voorstelling. Ze maakte het bombardement als jong meisje mee en wist niet hoe ze zou reageren. Ze was na afloop emotioneel, maar heel blij dat ze was gekomen. Ook haar verhaal wordt nu verteld.

Nog vier keer te zien

‘Het Vergissings- bombardement’ is nog te zien op 25, 26 en 27 mei om 20.00 uur en op 28 mei om 16.00 uur bij de Wilton Automobiel Club, Admiraal de Ruiyerstraat 22, Schiedam. Met elke dag een andere Emma en Henry.

Kaarten kosten 15 euro en kun je kopen via de website www.destokerijschiedam.nl