Joke Ballijns
Joke Ballijns (Foto: )

Column Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: Hebben wij al een profiel?

Nieuws

Op het moment dat onze huidige burgemeester onverwachts zijn vertrek aankondigde was mijn eerste gedachte: mogen wij als inwoners een profiel maken van zijn opvolger/ster?

Tenslotte moeten wij als Schiedammers toch minstens de komende vier jaar door één deur. Natuurlijk kan je het als burgemeester niet iedereen naar de zin maken, ook ik ben eens erg boos en teleurgesteld geweest in hem, maar beslissingen nemen valt helaas niet altijd goed. Nu draagt sociaal media daar niet echt aan bij en als ik sommige reacties van inwoners lees, krijg ik spontaan plaatsvervangende schaamte hierover. Ik heb al meer gepleit voor een vertragingssysteem als mensen op Facebook reageren en dan verplicht zijn hun echte naam eronder te zetten, de wereld er een stuk aangenamer eruit zou zien. Maar dan lees ik gisteren ineens: wij in Schiedam krijgen een plaatsvervanger n.l. dhr. Jules Bijl, als ik zijn foto bekijk, lijkt mij best een aardige man, maar dan denk ik: Gaat hij net als Cor Lamers de mensen uitnodigen die 60 jaar gehuwd zijn? Zet deze man de tradities van de afgelopen 10 jaar voort? Wat gaat er gebeuren met tramlijn 21? Slaat hij wel met zijn vuist op tafel om deze tram voor Schiedam te behouden? De tijd zal het leren, wat een waarnemend burgemeester, voor zijn inwoners kan gaan betekenen, maar gelukkig is er nu het Bommeer Beraad, wat gaat pleiten voor een combinatie van de tramlijnen 21-24, iets waarover ik al jaren had gepleit en had ingediend bij de MRDH, die mijn voorstel mee zou nemen in de komende vergaderingen, maar helaas heb ik daar verder nooit een reactie op gekregen. Maar misschien krijgen de oud-wethouders alsmede gepensioneerde ambtenaren iets meer gedaan bij de MRDH dan een gepensioneerde columniste (smile). De tijd zal het leren en wij zullen dus moeten afwachten wat er besloten wordt, maar wil Schiedam echt op de kaart blijven staan, dan moet er fatsoenlijk OV komen, waar alle inwoners gebruik van kunnen maken.

Eerst ga ik mij nu maar opmaken voor het feestje wat Cor Lamers met zijn vrouw organiseert voor de 60-jarige bruidsparen, ga mijn dansschoenen poetsen voor als ik dansneigingen krijg tijdens het optreden van Imca Marina en genieten van alle genodigden die zo trots als een pauw hun trouwfoto’s etc. laten zien en het bewijs leveren dat het echt de moeite waard is om zo lang getrouwd te zijn. Dan is het snel donderdag 1 juni en neemt Cor Lamers afscheid van Schiedam, dat hij 10 jaar geleid heeft, ik ga natuurlijk een drankje op hem drinken, zeker nu ik weet dat op zijn afscheidsreceptie geen toespraken worden gehouden en geen formele afscheidsrijtjes worden gehouden, want dat informele is voor mij een ideale afscheidsreceptie. Een dag later is het de beurt aan Jules Bijl om Schiedam plaatsvervangend te gaan leiden, daarbij komt bij mij dan weer de vraag: Wat is het profiel van de nieuwe burgemeester?