Cocaine Anonymous is er voor verslaafden die aan hun herstel werken.
Cocaine Anonymous is er voor verslaafden die aan hun herstel werken. (Foto: Kari Kolstrup)

CA-groep: 'Als je van je verslaving af wilt, ben je bij ons van harte welkom'

Eline en Paul hebben zichzelf wel weer op de rails. Allebei zijn ze zwaar verslaafd geweest. Herstellen van verslaving doe je je leven lang. Daarom zoeken ze steun bij Cocaine Anonymous.

Door Kor Kegel

CA heeft veel gemeen met de Anonieme Alcoholisten, de AA die vroeger verderop in de Boerhaavelaan actief was. Eenmaal in de week komt de CA-groep bijeen in wijkcentrum Oost. Het enige doel is om bevrijd te raken van coke, drugs en alcohol. Als je terugvalt, kun je blijven komen. De enige voorwaarde is dat je ernaar verlangt om te stoppen.

“Wij hebben er zelf zo veel baat bij gehad, dat we hopen dat andere verslaafden ons weten te vinden” zegt Eline, een 44-jarige Schiedamse. “In Vlaardingen loopt de CA-groep goed. In Schiedam komen er maar weinig mensen, maar zijn er vast ook verslaafden.” “Ik denk dat veel Schiedammers niet weten dat dit er is,” vult Paul aan.

Borreltje

Ze zijn beiden flink van het padje af geweest. “Ik voelde mij altijd ontevreden en onrustig. Het begon bij mij met een borreltje wat de onrust in mijn hoofd weg nam. Maar het bleef niet bij een borreltje. Ik ben zo verslaafd geraakt dat ik alles kwijt raakte: mijn gezin, mijn kinderen, mijn huis. Het lukte mij niet om te stoppen. Ik ben dakloos geraakt. Tot ik een keer Wim Kieft op televisie zag. Profvoetballer geweest, achttien jaar verslaafd aan cocaïne en beland in de schuldsanering. Ik hoorde hem vertellen hoe hij ervan afgekomen was. Toen besloot ik naar een meeting te gaan,” zegt Eline.

Paul heeft ook in een diep dal gezeten. “Mijn vrouw was er met een ander vandoor gegaan en ik zag alles kapotgaan. Ik ben nog net mijn baan als facility manager niet verloren, omdat ik op tijd bij de CA kwam. Dat heeft me enorm geholpen en gemotiveerd,” zegt de 62-jarige Schiedammer.

Mijlpaal

Om de kans op een terugval te verkleinen wordt iedere mijlpaal van cleantijd gevierd. Als je zeven dagen clean bent. Als je dertig dagen niet meer gebruikt. Zestig dagen. Negentig dagen. Een half jaar. Negen maanden. Een jaar. Anderhalf jaar. Twee jaar. “Ik ben nu drie jaar en negen maanden clean,” zegt Eline. Ze heeft weer contact met haar kinderen.

“Ik heb er geen trek meer in,” zegt Paul, die nu ruim een jaar droog is.

Het verlies van contacten gaat gepaard met heftige emoties. De deelnemers aan het CA-programma kunnen er openhartig over praten zonder elkaar te veroordelen. Vaak hebben ze identieke ervaringen. Ze hebben verschillende achtergronden, sociaal, etnisch, economisch en religieus, maar ze hebben gemeen dat ze verslaafd zijn.

Het is een enigszins spiritueel programma, maar niet gebonden aan welke religie dan ook. De deelnemers delen hun boodschap van herstel aan nieuwkomers. Als over God gesproken wordt, kan iedereen daar zijn eigen interpretatie aan geven. Het programma geeft inzicht in het observeren van je fouten en tekortkomingen en het raadt aan een lijst te maken van personen die je door je verslaving hebt gekwetst, en om pogingen te doen het waar mogelijk weer goed te maken. In de meeting worden voorleeskaarten gelezen, die wereldwijd bij alle CA-groepen dezelfde zijn.

Ontwaken

“Het helpt allemaal om spiritueel te ontwaken,” zegt Eline. “CA leert je om op zoek te gaan naar wat het leven zin geeft en om in plaats van alleen maar aan jezelf te denken, anderen te helpen.”

Heb je een probleem met drugs en alcohol? “Hadden wij ook,” staat op een folder. Hoop, vertrouwen en moed, dat zijn de drie trefwoorden waarop het CA-programma gefundeerd is. Cocaine Anonymous heeft een landelijke hulplijn, die je naar lokale groepen verwijst, dicht bij waar je woont: 06-10192770.

Er is ook een website:

www.ca-holland.nl