Fotograaf Jan van Diggelen staat centraal

Het Verhaal van Schiedam op zaterdag 3 juni neemt de bezoekers mee in de wereld van fotograaf Jan van Diggelen: het Schiedam tussen pakweg 1864 en 1907. De lezing ‘Groeten uit Schiedam – de ansichtkaarten van Jan van Diggelen’ wordt gegeven door auteur Fred Martin. Iedereen is welkom vanaf 13.00 uur in zaal De Wilgenburg, Land van Ris 6. Aanvang 13.30 uur. Tijdens de lezing komen enkele opvallende foto’s voorbij, destijds gemaakt door Jan van Diggelen. Ook zoeken we naar sporen uit het privéleven van de fotograaf. Jan van Diggelen was handelaar in koffie en thee maar hij werd zo geïnspireerd door het nog jonge medium dat hij naast zijn dagelijkse werk begon te fotograferen – en er al vrij snel zijn beroep van kon maken. Rond 1860 was fotograferen nog een bewerkelijk proces, met glasplaten en secondenlange belichtingstijden. Studiofotografen vervaardigden portretten van stijf in de lens kijkende mensen in hun zondagse kleren, van wie duidelijk is te zien dat ze zich er behoorlijk onwennig bij voelden. Een tijd vér voordat selfies gemeengoed werden. Door de bewerkelijke techniek lag het niet zo voor de hand om ook straatbeelden te fotograferen. Slechts een enkeling sleepte zijn platencamera, houten fotocassettes, statief en zwarte doek mee naar buiten. Niet iedere stad had een schilder zoals Georg Breitner of Jacob Olie die zich de waarde van straatbeelden realiseerden. Maar Schiedam heeft het geluk dat de stad Jan van Diggelen had. Ook voor hem was het studiowerk belangrijk, maar dankzij deze Van Diggelen beschikken we nu over een flink aantal foto’s die de stad tussen pakweg 1864 en 1907 tonen. Doordat hij, handelsman in hart en nieren, deze foto’s ook nog eens als prentbriefkaarten uitbracht, leefde er rond de vorige eeuwwisseling een generatie die die platen betaalbaar kon aanschaffen. Zo werd op de foto’s van Jan van Diggelen 'Groeten uit Schiedam' gepend voordat ze met een postzegel van een cent erop naar een familielid of vriend verstuurd werden. De lezing ‘Groeten uit Schiedam - de ansichtkaarten van Jan van Diggelen’ wordt gegeven door Fred Martin. Hij groeide op in Oud-Mathenesse, net over de grens. Hij is onder meer auteur van ‘Groenweegje, Schiedam rond 1900’ (uitgave in 2014) en hij werkt momenteel aan een boek over de ansichtkaarten van Jan van Diggelen. Het Verhaal van Schiedam op 3 juni wordt georganiseerd door de Historische Vereniging samen met het Nationaal Jenevermuseum in het kader van de tentoonstelling ‘Brand bij de branders'. Deze expositie is te zien tot 2 juli. Meer informatie: www.jenevermuseum.nl.


Shantykoor Stuurloos gooit de Trossen los

Voor het Shantykoor Stuurloos komen er drukke tijden aan. Zij hebben dit jaar al 8 optredens achter de rug en er staan nog 16 optredens in de agenda voor 2023. Waaronder de eervolle uitnodiging om gisteren 23 mei en vandaag 24 mei te komen optreden in de evenementenhal in Gorinchem op de precieuze Scheepvaartbeurs Maritime Industry een van de grootste van Europa op scheepvaartgebied. Ook zullen zij Schiedam vertegenwoordigen op diverse Festivals zoals in Putten, Doorn, Woerden en Oudenbosch.

Maar ook zijn ze te zien in ons eigen Schiedam en wel op 22 juli in de Grote of Sint Janskerk waar als vanouds veel belangstelling voor bestaat en de toegang nog steeds gratis is. Wat het koor zeer betreurt is dat de Brandersfeesten niet doorgaan, want zij waren de organisatoren van het shantyfestival "Brandersfeesten". Maar het shantykoor hoopt dat er misschien toch nog een mooi stadsfeest gerealiseerd wordt."