Oekraïense Vluchtelingen langer in François Haverschmidt

Sinds mei 2022 verblijft er een groep Oekraïense vluchtelingen in het voormalige verzorgingscentrum François Haverschmidt. Dit gebouw aan de Willem de Zwijgerlaan is eigendom van de Argos Zorggroep die een groot aantal verpleeg- en revalidatiehuizen bezit in de regio.

Door René van der Klink

De gemeente Schiedam heeft nu het contract met Argos verlengt tot eind 2023. Op de vraag of dit een harde deadline is kunnen zowel de gemeente Schiedam als Argos geen uitspraak doen dus mogelijk kan de locatie langer beschikbaar blijven. In het François Haverschmidt gebouw verblijven volgens opgave van de gemeente op dit moment 188 vluchtelingen van de 235 Oekraïense vluchtelingen die in gemeentelijke opvang verblijven. De Oekraïners in het François Haverschmidt zijn voor het overgrote deel vrouwen en kinderen. In totaal zouden er op de peildatum 1 april 547 Oekraïense vluchtelingen in Schiedam verblijven die naast de gemeentelijke opvang onderdak hebben gevonden bij particulieren of zelf huisvesting geregeld hebben. Naar schatting heeft 50% van deze vluchtelingen werk gevonden en van de 88 minderjarigen volgt het overgrote deel onderwijs.
In Schiedam was er ook tot medio maart van dit jaar opvang van 67 Oekraïners op het rivierschip De Nassau gelegen aan de Buitenhavenweg. Dit schip is nu vertrokken in verband met de start van het vakantieseizoen. Er was op korte termijn geen vervangend schip beschikbaar, zodat de vluchtelingen elders ondergebracht moesten worden. Dit is opgelost door extra plaats te creëren in het Francois Haverschmidt en tijdelijk kamers af te nemen in het Novotel.
In een brief aan de leden van de gemeenteraad laat burgemeester Lamers weten dat de gemeente huur betaalt voor het Francois Haverschmidt, maar dat deze huur valt binnen de bijdrageregeling van het Rijk. Naast huur betaalt de gemeente ook voor ingehuurd locatiemanagement, beveiliging, catering, fietsen voor schoolgaande kinderen, leefgeld, taalonderwijs, activiteiten en huisartsenhulp. Volgens de brief aan de Raad vallen al deze vergoedingen binnen de door het Rijk vastgestelde vergoedingen voor opvang van deze vluchtelingen.
Door de intensieve bewoning van het Francois Haverschmidt gebouw was er afgelopen winter sprake van overlast van ratten. Ook buurtbewoners hebben hierover geklaagd. De gemeente en Irado hebben direct maatregelen getroffen om de overlast te bestrijden. Er is onder andere uitleg gegeven hoe om te gaan met afval en zijn er rattenvallen geplaatst. Op dit moment schijnt de situatie onder controle te zijn.

Toekomst

Wat de toekomst van de Oekraïense vluchtelingen is, is zolang de oorlog duurt onduidelijk. In Vlaardingen wordt een groot aantal Flexwoningen gebouwd op het bedrijventerrein Vergulde Hand. De verwachting is dat een deel van de Schiedamse Oekraïners al in juni dit jaar daar naartoe vertrekt. Hier zijn op bestuurlijk niveau inmiddels afspraken over gemaakt. Maar liefst duizend Oekraïense gezinnen kunnen hier tot medio 2026 een woning krijgen. De vrijkomende plekken in Schiedam zullen dan in ieder geval tot eind 2023 weer bezet worden door nieuwe Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast ligt er nog een verzoek van het kabinet om de opvangcapaciteit in de Veiligheidsregio waar Schiedam onder valt uit te breiden in verband met de nog steeds groeiende instroom. Om hoeveel plekken het gaat kon op dit moment nog niet aangegeven worden.