Burgemeester Cor Lamers wordt geflankeerd door wethouders Petra Zwang, Antoinette Laan, Dogukan Ergin, Anouschka Biekman en Frans Hamerslag.
Burgemeester Cor Lamers wordt geflankeerd door wethouders Petra Zwang, Antoinette Laan, Dogukan Ergin, Anouschka Biekman en Frans Hamerslag. (Foto: Jan van der Ploeg)

Grillige wereld maakt Ambitiedocument anders dan collegewerkprogramma

Ontmoeting, samenwerking en co-creatie. Het zijn drie opvallende termen, die aangeven hoe burgemeester en wethouders van Schiedam met de Schiedammers wil omgaan. Co-creëren is samen beleid maken, samen uitvoeren.

Door Kor Kegel

De drie termen zijn terug te vinden in het Ambitiedocument 2023-2026, dat door het college van B & W is opgesteld en aan de gemeenteraad is voorgelegd. Het college geeft aan met veel ambitie te willen werken aan een kleurrijke stad. In de gemeentebegroting voor 2023 werden vier speerpunten benoemd: minder armoede, minder vervuiling, minder woningnood en minder discriminatie – en die speerpunten waren ontleend aan het coalitieakkoord van VVD, DENK, D66, PvdA en Progressief Schiedam.

Speerpunten, zo urgent dat zij geen uitstel dulden. Met het Ambitiedocument wil het college er een nadere uitwerking aan geven. Er komt in het document echter meer aan de orde, zoals het samen met de stad werken aan oplossingen.

“We leggen, door helder uit te spreken wat onze ambities zijn, juist de nadruk op die zaken die we willen verbeteren of die extra inzet verdienen. Op onderwerpen die we niet specifiek als ambitie benoemen zetten we het bestaande beleid onverminderd voort. We koesteren wat goed gaat en we maken af waaraan we zijn begonnen,” legt het college uit.

Hoofdletter

Ambitiedocument – vanwege het ongebruikelijke zou het met een hoofdletter A geschreven moeten worden en dat doet het college niet, anders dan met allerlei beleidsplannen en uitvoeringsprogramma’s. Het document is anders van opzet dan het traditionele collegewerkprogramma, zoals dat elke vier jaar verschijnt als er een nieuw college benoemd is. Het verschijnt ook aan de late kant: het college zit er al negen maanden.

Het college verklaart het afzien van een werkprogramma en het uitspreken van ambities uit de grillige wereld van vandaag de dag. Het college wijst op de steeds wisselende – en vaak onvoorspelbare – landelijke en internationale ontwikkelingen. “Hoge inflatie, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en economische omstandigheden zijn (onzekere) factoren voor het kunnen realiseren van onze ambities. We volgen de ontwikkelingen op de voet en zijn met deze uitwerking van het coalitieakkoord voldoende flexibel om tijdig te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. We houden daarbij rekening met de beperkte meerjarige financiële ruimte, maar altijd met een open oog en oor voor het welzijn van iedereen in onze stad.”

“Het realiseren van de ambities doen we in samenwerking met onze stadspartners, ondernemers, de gemeenteraad, andere gemeenten, de provincie en het Rijk. Het college zoekt actief naar deze samenwerking en wil zichtbaar zijn bij de ontwikkeling van Schiedam.”

Het Ambitiedocument wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad van Schiedam. Maar nu al klinkt er kritiek. Het coalitieakkoord van een jaar geleden van de vijf samenwerkende politieke partijen zou op een aantal fronten duidelijker aangeven hoe het met de stad moet dan nu uit de ambities van het college blijkt. In elk hoofdstukje van het document staat wel een ambitie benoemd. Maar als je dat dan leest, kom je geregeld tegen dat er keuzes moeten worden gemaakt, dat er naar oplossingen moet worden gezocht. Keuzes maken en oplossingen zoeken kun je toch moeilijk als ambitie zien. Reiken de ambities niet verder dan kiezen en zoeken?

Kritiek is er ook van Menno Siljee, gemeenteraadslid van GroenLinks: “Er worden mooie woorden gesproken over het realiseren van de woningbouwopgave, met name van flexwoningen, seniorenwoningen en het op peil houden van de sociale voorraad. Maar hoe dit te realiseren? Dat wordt nergens concreet. Ook wordt er niet aangegeven wat de gevolgen zijn van het stikstofvraagstuk.”

Menno Siljee, met twaalf jaar raadslidmaatschap en zes jaar wethouderschap in Schiedam toch niet de eerste de beste, is niet mals: “Zorg wordt verbonden aan wonen, maar ook hier wordt het college niet concreet. Nu Frankeland zijn nieuwbouw heeft geschrapt, lijkt ook dit een loze letter..”