Deze foto van Wim Heupink prijkte op een folder over de dagbesteding in Frankeland.
Deze foto van Wim Heupink prijkte op een folder over de dagbesteding in Frankeland. (Foto: Hester Blankestijn)

Wim Heupink kwam voor patiënt op

Als medeoprichter van de Patiëntenbelangenvereniging Schiedam (PBVS) had Wim Heupink sinds 1981 grote invloed op de verbeteringen van de rechtsbescherming en de positie van Schiedammers die te maken hadden met de gezondheidszorg. Maar eigenlijk deed hij dat voordien ook al.

Door Kor Kegel

Vorige week stond de overlijdensadvertentie in het Nieuwe Stadsblad. De crematie had inmiddels plaatsgevonden, lieten zijn partner Annelies van Veen en kinderen en kleinkinderen weten. Wim Heupink is 84 jaar geworden.

Hij wordt herinnerd als een bescheiden man met een duidelijke visie, zeer ondersteunend in wenselijke ontwikkeling in de gezondheidszorg. Voordat hij samen met lokale politici en werkers in de zorgsector de PBVS oprichtte, was hij hoofd van de civiele dienst van het Gemeenteziekenhuis aan de BK-laan, toen nog een ziekenhuis met 330 bedden. Het huidige Franciscus Vlietland telt 452 bedden, maar vijftig jaar geleden waren er ook het Noletziekenhuis en het Holyziekenhuis nog.

De PBVS vond al een jaar na de oprichting dat er met sluiting van ziekenhuisbedden pas op de plaats moest worden gemaakt tot er in Schiedam voldoende thuishulp en thuiszorg was en er voldoende sociaal-medische centra zouden zijn. Wim Heupink kon dat als secretaris van de PBVS met autoriteit zeggen zonder last te krijgen met zijn werkgever, het ziekenhuisbestuur, en dat kwam doordat de PBVS heel strategisch opereerde. De vereniging wilde niet in de contramine, maar wilde artsen en ziekenhuis op één lijn krijgen voor verbeteringen in de zorg. Daarom stak Wim Heupink er veel tijd in om de samenwerking te bevorderen met andere, categorale belangenverenigingen die zich elk op één ziekte en lijders aan die ziekte richtten. Krachtenbundeling zou hun invloed versterken, betoogde hij. De PBVS riep alle Schiedammers op om lid te worden. Hij pleitte voor gratis lidmaatschap.

Hij viel gemeenteraadsleden bij, toen ze wezen op de wachtlijsten in het fusieziekenhuis Schieland. Het kon best zijn dat er op de ene afdeling bedden leeg stonden, maar dat men op andere afdelingen handen te kort kwam. “Je kunt iemand die naar de intensive care moet, niet op de kraamafdeling behandelen”, gaf hij als voorbeeld.

Na zijn pensioen werd Wim Heupink een actief, gewaardeerd lid van de Historische Vereniging Schiedam. Hij behoorde tot de vaste kern van de organisatie van de cursus Ken Uw Stad.