Tot aan de rust lukte het DSHC om het Schiedam moeilijk te maken. Daarna heerste de thuisclub en won ruim. (Foto: UWM/gsv)
Tot aan de rust lukte het DSHC om het Schiedam moeilijk te maken. Daarna heerste de thuisclub en won ruim. (Foto: UWM/gsv)

HCS-heren houden zicht op play-offs

Sport

HC Schiedam opende zondag het tweede hoofdstuk van de hockeycompetitie met een ruime en gezien de 4-1 uitslag makkelijk opgestreken drie punten. Toch duurde het tot in de tweede helft voordat het voorlaatste DSHC het niet meer kon bijbenen en de overgave tekende.

“Een kwestie van geduld”, noemt trainer/coach Bart Jan van Collenburg het. “Zij scoorden uit een onterecht gegeven strafcorner, maar hebben verder geen kans gecreëerd. Dan is het een kwestie van druk blijven zetten en die gasten stuk spelen. Dan ontstaat vanzelf de ruimte om de wedstrijd te beslissen.” Het houdt de Schiedamse hockeyers in de top van de ranglijst waar koploper Roomburg soeverein de dienst uitmaakt en HCS met Hudito en Forescate in de race blijven voor plek twee, die een plaats oplevert in de promotie-play-offs. “in een competitie”, is Van Collenburgs analyse, “waarin zo’n beetje iedereen van iedereen punten pakt.”

De afloop is kortom dus hoogst onzeker. Wel zag hij, tot zijn genoegen, een in de slotfase ingevallen A-junior het vierde doelpunt aantekenen. Voor hem is het de bevestiging, dat de Harga-club er gaandeweg in gaat slagen om de hoofdmachten vanuit de eigen jeugd aan te vullen. “We zijn niet de club om spelers te halen. Dat overkomt ons wel. Recent nog en raakten we een keeper en middenvelder kwijt aan Berkel Rodenrijs.”

Inmiddels blijkt de zeven jaar geleden ingezette strategie om zelf jeugd op te leiden vruchten af te werpen. “Natuurlijk willen we na de promotie uit de tweede klasse en de huidige stabiele plek in de top van de eerste klasse de stap naar de overgangsklasse maken. Met eigen mensen. Bij de dames is dat al het geval en het gaat bij de heren, dankzij een goed opgeleide en begeleide jeugd die nu al in veel leeftijdsklassen op divisie-niveau speelt, zeker ook gebeuren.”