Het kunstwerk van Frits Henderickx wordt tijdig voor de sloop van het ONS-complex verwijderd en opgeslagen tot er een nieuwe bestemming voor gevonden is.
Het kunstwerk van Frits Henderickx wordt tijdig voor de sloop van het ONS-complex verwijderd en opgeslagen tot er een nieuwe bestemming voor gevonden is. (Foto: ONS)

Kunstwerk gered, nu bedrijven nog

Algemeen

Het kunstwerk van Frits Henderickx is gered. Het wordt verwijderd uit het ONS-complex aan de Van Heekstraat en krijgt een plekje in de opslag, tot er een mooie nieuwe bestemming voor gevonden is.

Door Kor Kegel

“Daar ben ik blij mee,” zegt Mari Dingenouts. Toen hij hoorde van een sloopplan voor een deel van het ONS-gebouw, kwam hij meteen in actie. Bijna een kwart eeuw werkte hij er als bedrijfsvoorlichter van de Openbare Nutsbedrijven Schiedam (ONS). Hij wist dat er in het trappenhuis van het gedeelte dat tegen de grond gaat zich een kunstwerk bevindt van de Schiedamse glazenier, beeldhouwer en mozaïekkunstenaar Frits Henderickx (1919-2010). Het kunstwerk stelt Schiedam voor, doorsneden door de Schie en de havens. Mari Dingenouts nam contact op met de gemeente en de accountmanager bedrijven en een vastgoedambtenaar gingen inspecteren. Zij zijn blij dat de oude trouwe ONS-voorlichter ze waarschuwde.

Toen hij toch weer eens in de Van Heekstraat was, bracht Mari Dingenouts een bezoek aan een van de bedrijven die nu in het ONS-complex gevestigd zijn: Serious Bee Distillers. Hij was onder de indruk van wat Alwine van Winsen en Rob van der Gaag in korte tijd hebben opgebouwd, een bedrijf dat uitstekend past in de Jeneverstad Schiedam, waar nog altijd mooie producten gedistilleerd worden. Vanwege de gedeeltelijke sloop van het ONS-complex moet Serious Bee Distillers vóór 1 augustus een nieuwe bedrijfsruimte gevonden hebben. “Dat vind ik wel kort dag,” zegt hij.

SDK, een dochter van Volker Wessels, gaat het terrein naast het hoofdgebouw van ONS herontwikkelen. Door de sloop van een deel van het complex komen echter meer ondernemers in de problemen, zegt Rob den Exter, eigenaar van Rent a Battery, dat een zusterbedrijf is van het door hem opgerichte StoredEnergy. Zelf maakt hij sinds 2017 gebruik van het buitenterrein voor het stallen en opladen van batterijcontainers, een duurzaam alternatief voor vervuilende dieselaggregaten. De gemeente Schiedam noemt het bedrijf geregeld als mooi voorbeeld van een milieuvriendelijke startup, die past in de ontwikkelingen van bedrijventerrein ’s-Graveland. Als hij er weg moet, vindt Rob den Exter dat zuur en ook zonde van de prima loodsen die dan ook gesloopt worden. “Allesbehalve duurzaam,” zegt hij. “Er zijn al zo veel braak liggende terreinen in ’s-Graveland.”